Koncentrat (5:1) wyciągu z Hovenii Dulcis.
20 gram koncentratu = 100 gramom wyciągu.
Hovenia dulcis (H. dulcis, bardziej znana jako japońskie drzewo rodzynkowe) to drzewo owocowe z rodziny Rhamnaceae, które od dawna jest cenione przez praktyków medycyny wschodniej.
Dojrzałe owoce są jadalne na surowo lub gotowane i mają smak gruszki. Po wyschnięciu wyglądają jak rodzynki. Owoce są słodkie i można je stosować do cukierków lub jako substytut miodu. Można go również przerobić na sok lub poddać fermentacji, aby zrobić wino i ocet.
H. dulcis pochodzi z Japonii, Chin, Korei Północnej i Korei Południowej, a także rośnie naturalnie w lasach Tajlandii i Wietnamu Północnego. Dziś jest uprawiany na całym świecie.
Skład:
- Dihydroflawonole zwane Hovenitins (I, II i III)
- Dihydroflawonol Dihydromyricetin, znany również jako Ampelopsin i podobny do mirycetyny, również znajduje się w tej roślinie
- Saponiny steroidowe zwane Hovenidulciosides (A1,A2,B1,B2)
- Laricetrin
- Gallocatechin, jedna z katechin zielonej herbaty
Głównym składnikiem aktywnym jest dihydromyricetyna, chociaż wydaje się, że Hovenitin I ma podobne działanie.