O przedmiocie

Jagoda kamczacka stała się bardzo popularna ze względu na korzyści zdrowotne. Jest źródłem wielu witamin i minerałów. Coraz częściej znajduje zastosowanie jako roślina lecznicza, wykorzystuje się zarówno owoce jaki kwiaty.
Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Niewymagająca, zupełnie odporna na mrozy, znosi do -45°C. Jest tolerancyjna wobec odczynu gleby. Z powodzeniem rośnie na glebach o pH 5-8.
Zdarza się, że wszystkie odmiany jagód kamczackich wczesnych i późnych dojrzewają wcześniej w naszych warunkach klimatycznych niż są opisywane.
Odmiana WOJTEK – owocowanie: początek czerwca
2letnie sadzonki ok 50 cm
Za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 76bddb5d-abf2-465b-9513-07477816ccc9

Podobne wyszukiwania