Jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców świata. Substancje w nich zawarte przeciwdziałają nowotworom, wzmacniają odporność i neutralizują wolne rodniki. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej uważa się, że ich spożywanie może przedłużać życie i zapewniać energię mimo upływu lat – stąd ich nazwa „owoce długowieczności”.
Zastosowanie jagód goji w codziennej kuchni
Suszone jagody goji możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się w roli wartościowego dodatku do sałatki, jak i pożywnej owsianki. Bez przeszkód można dodać je także do domowych ciasteczek owsianych, jak również jogurtu, czy twarogu. W połączeniu z orzechami i ziarnami zbóż, jagody goji mogą stanowić doskonałą formę przekąski między posiłkami.
Wskazana dzienna dawka do spożycia przez osoby dorosłe, to 20–30g suszonych owoców. Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia – połowę określonej dawki.
Składniki: Jagody goji suszone
Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia Wartość energetyczna
/energia/
1450 kJ/343 kcal 18% Tłuszcz 7,1 g 10% W tym Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g 0% Węglowodany 58 g 22% W tym Cukry 56 g 62% Błonnik 7,8 g - Białko 12 g 24% Sól 0,06 g 1%
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.