Jerky - Australia - Emu Kangur
Jerky z mięsa emu i kangura - wyprodukowane w Australii
Emu Jerky 50 g - Mariani Authentic Australian Jerky
Kangaroo Jerky 50 g - Mariani Authentic Australian Jerky
Strona producenta:
https://www.australiathegift.com.au/shop/emu-jerky/
https://www.australiathegift.com.au/shop/kangaroo-jerky/
Jerky – mięso zwykle wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone w podłużne kawałki, a następnie ususzone, aby zapobiec zepsuciu. Zazwyczaj suszenie to obejmuje dodanie soli w celu zapobiegnięcia rozwojowi bakterii w mięsie. Angielskie słowo jerky pochodzi od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha’rki z języka keczua. Oznacza ono „suszone, solone mięso”. Do otrzymania tego typu niezbędne jest, aby proces suszenia odbywał się w stosunkowo niskiej temperaturze i z odpowiednią ilością soli.
Nowocześnie produkowana suszona wołowina jest zwykle marynowana w solance z przyprawami (np. ostra papryka, sos sojowy, kolendra, cukier) lub suchej mieszance przypraw, a następnie suszona lub wędzona w niezbyt wysokiej temperaturze (ok. 70 °C). Niektórzy producenci nadal korzystają z tradycyjnej metody opierającej się na soli i suszeniu na słońcu.