Skład: 100% ziaren Theobroma Cocoa (odmiana Nacional Arriba)
Surowe, nieodtłuszczone Kakao Ceremonialne Ekwador Mitea wyprodukowane z aromatycznych ziaren najrzadszej odmiany kakaowca Nacional Arriba. W smaku głęboko czekoladowe z orzechowymi nutami, łagodnie gorzkie, o delikatnym kwiatowym aromacie. Odżywia organizm, wycisza umysł, otwiera serce.
Kakao Ceremonialne Mitea pochodzi z rodzinnej, organicznej uprawy kakaowców Nacional Arriba w Ekwadorze. Mimo iż z Ekwadoru pochodzi jedynie 3% światowej produkcji kakao, to rejon słynie z najwyższej jego jakości, ekologicznych plantacji oraz przestrzeganej na nich etyki pracy. Kakaowce rosną w cieniach wielkich drzew takich jak bananowiec, kauczukowiec czy kokos, chroniących je przed wiatrem. Wyjątkowy ekosystem dorzecza Amazonki zapewnia im żyzne gleby oraz wilgotne powietrze potrzebne do prawidłowego wzrostu.
Zbiór owoców kakaowca wymaga wytrzymałości i siły. Owoce są ścinane ostrymi maczetami i poddawane fermentacji. Następnie wyłuskuje się z nich nasiona, które są kolejno suszone na słońcu i prażone. Po takim przygotowaniu zostają zmielone i uformowane w bloki kakaowe. Dzięki temu, ze w procesie produkcji nie oddziela się od niego jego naturalnych tłuszczów, Kakao Ceremonialne Mitea jest pełne cennych składników odżywczych. To bogate źródło łatwo przyswajalnego magnezu, wapnia, miedzi, chromu, potasu i manganu. Zawiera cenne przeciwutleniacze (antocyjany i katechiny) przyspieszające regenerację komórek, związki takie jak anandamid, fenyloetylamina i teobromina wspierające dobre samopoczucie oraz nieznaczne ilości pobudzającej kofeiny.
Ig: mitea.pl