Kallax Surstromming Hel (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku. Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gniciu ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak. Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya. JAK POWSTAJE SURSTROMMING? Bałtycki śledź jest łowiony w okresie wiosny w momencie gdy jest jeszcze przed tarłem. Ryby umieszczane są w beczkach w specjalnej solankowej zalewie przez kilka tygodni gdzie w odpowiedniej temperaturze następują procesy fermentacji. Na początku lipca doskonale zakonserwowane śledzie są zamykane w szczelne puszki. Proces kiszenia i fermentacji nadal postępuje dzięki czemu większość puszek po pewnym czasie ma lekko wypukłe dekle - od naprodukowanych wewnątrz gazów. Oryginalna północnoszwedzka specjalność, odstrasza nawet krety! Surströmming, ryby w puszce. Dlatego puszki Surströmming wybrzuszają się. Wyjątkowa ryba! Szwedzki delikates. Surströmming to konserwa chłodzona! Wskazówka: po dostawie należy przechowywać w lodówce w temperaturze 4-6°C do spożycia Salteriet została założona w latach 40. w Skagshamn przez Göstę Hanella, kiedy II wojna światowa była w najgorszej fazie. Skagshamn jest pięknie położone na skraju wybrzeża, wzdłuż wysokiego wybrzeża i było naturalnym miejscem wydobywania soli. Posiadanie własnego doku i portu sprawiło, że lokalizacja była bardzo odpowiednia, choć nieco odizolowana.