Kiełkownica biodegradowalna z dwoma rodzajami nasion: rzodkiewki i rzeżuchy.
Dbasz o zdrowie? Chcesz dostarczać organizmowi niezbędnych witamin cały rok? Uprawiaj kiełki! Nasza kiełkownica biodegradowalna Ci w tym pomoże.
Źródło niezbędnych witamin - zakładając własną, domową uprawę kiełków potrzebujesz tylko 5 dni, by cieszyć się smakiem zdrowych i bogatych w cenne wartości odżywcze roślin. Kiełki zawierają więcej witamin niż ich dorosły odpowiednik.
Nasiona rzodkiewki i rzeżuchy w zestawie - kiełkownica sprzedawana jest w komplecie z opakowaniem nasion do kiełkowania.
Szerokie zastosowanie - dzięki naszej kiełkownicy uda Ci się wyhodować wiele rodzajów, również małych ziaren, takich jak fasola, groch, kiełki mung, nasiona trawy pszenicznej, lucerna, rzodkiewka, rzeżucha, kapusta, brokuły itp.
Bezpieczeństwo - uprawiając swoje kiełki, wiesz, co jesz. Kiełkownica wykonana jest z bezpiecznego, bezwonnego, trwałego i nietoksycznego biodegradowalnego materiału wysokiej jakości, które przeznaczone jest do kontaktu z żywnością.
W twoich rękach znajduje się nie tylko przyszła roślina, ale także źródło radości, energii i inspiracji.
Krótki przewodnik dotyczący uprawy:
1. Rozpakuj składniki zestawu i namocz nasiona oraz lniane dywaniki do kiełkowania w ciepłej wodzie na 2-3 godziny, aż napęcznieją.
2. Następnie odlej wodę i nieco osusz nasiona w ciepłym pomieszczeniu. Usuń także nadmiar wody z dywaników (powinny jednak pozostać wystarczająco wilgotne).
3. Połóż wilgotne dywaniki na obie połówki pojemnika na lunch i równomiernie rozłóż przygotowane nasiona (na jeden dywanik zaleca się maksymalnie 20 g).
4. Unikaj bezpośredniego intensywnego światła słonecznego oraz zbyt bliskiego źródła ciepła.
5. Nawilż nasiona z atomizera, unikając tworzenia kałuż. Wszystkie nasiona powinny być wilgotne. Przykryj obie połówki pojemnika na lunch folią spożywczą i pozostaw w ciepłym pomieszczeniu. Regularnie, co najmniej 2 razy dziennie rano i wieczorem, obserwuj nasiona i nawilżaj je.
6. W zależności od temperatury w pomieszczeniu, nasiona zaczną kiełkować, a kiełki stopniowo podnoszą folię. Jest to pierwszy znak, że należy je przenieść na światło i usunąć folię. W razie potrzeby, zwłaszcza w pierwszych dniach, nasiona należy dodatkowo nawilżać 2-3 razy dziennie filtrowaną wodą, unikając nadmiaru wilgoci.
7. W zależności od rodzaju nasion, wykiełkują one do mikrozieleni (z 2-3 listkami) w ciągu 7-10 dni. W zależności od pory roku, temperatury i wilgotności, terminy uprawy mikrozieleni mogą się różnić.
8. Zbierz plony młodej zieleni i delektuj się ich smakiem z przyjemnością!
Smacznego!