Kombucha to fermentowana herbata o słodko-kwaśnym smaku, która skrywa w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości:
• Pomoc w odchudzaniu - kombucha zawiera 4-5 mniej kwasu octowego niż ocet spirytusowy, ale może działać podobnie. Kwas octowy wspomaga metabolizm, dlatego osoby z insulinoopornością i na diecie mogą pić 5 łyków kombuchy 20 minut przed posiłkiem lub treningiem, co wspomaga mięśnie w przetwarzaniu glukozy w glikogen oraz spłaszcza szczyt glukozowy o nawet 31%! podczas gdy glukoza wolniej przedostaje się do krwiobiegu.
• Bogactwo witamin z grupy B i żywych kultur bakterii korzystnie wpływa na zdrowie mikrobioty jelitowej.
• Detoksykacja organizmu - kwas glukoronowy i jego pochodne pomagają usunąć toksyny i pozostałości leków.
• Działanie antyoksydacyjne - witamina C, polifenole i minerały chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
• Wsparcie odporności - kwas mlekowy, octowy, jabłkowy, witaminy i minerały wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej.
• Regulacja układu trawiennego - poprawia funkcjonowanie jelit.
• Usprawnienie pracy nerek i wątroby - wspiera procesy oczyszczania i regeneracji tych narządów.
Przygotowanie kombuchy to łatwy proces:
● Zaparz 1 litr mocnej herbaty (zielonej, czarnej lub rooibos) z 3 torebek i rozpuść w niej 5 łyżek stołowych cukru. Będą one fermentowane przez prebiotyczne kultury bakterii.
● Po ostygnięciu dodaj grzybek i około 10-15% objętości słoika startera (kombuchy z poprzedniej fermentacji).
● Przykryj słoik ściereczką lub skarpetką i odstaw w spokojne miejsce na 7-10 dni.
● Gdy na powierzchni pojawi się nowy grzybek, kombucha jest gotowa.
● Przepłucz grzybek, przecedź kombuchę, umyj słoik i powtórz proces.
Aby uzyskać gazowany napój, możesz szczelnie zamknąć słoik na krótki czas. Pamiętaj jednak o zachowaniu ostrożności, ponieważ może dojść do nagromadzenia gazu i pęknięcia słoika.