Kombucza (Kombucha) grzybek herbaciany japoński
Jest to wielopokoleniowa a dokladnie 5-letnia Kombucza która była hodowana już na wszelakich herbatach i ziołach łącznie z owocami i sokami. Produkowała również ocet. Przez to jest bardzo wytrzymała na różne warunki. Kombucze z moich Scoobów można kupić w wielu prestiżowych restauracjach oraz na targach śniadaniowych w Warszawie.
Oferta dotyczy Starteru SCOBY z macierzą na dobrej jakości czystej wodzie z dobrego źródła (nie wodociągi). Listek ma dużą średnicę i grubość idealnie nadaję się do słoja o pojemności 5 litrów.
Do odbioru w ok.centrum WARSZAWA
W razie pytań proszę pisać
*Jak zrobić Kombuchę?
W sieci można znaleźć wiele przepisów, więc zachęcam do eksplorowania. Sam też chętnie podpowiem, w razie jakichkolwiek pytań. To bardzo proste!
Przepis w skrócie: na 1 litr naparu ( każdy rodzaj herbaty, wszelkiej maści ziołowe napary, cold brew, czyli kawa macerowana - parzona na zimno ale podstawa to minimum 1 łyżka czarnej/zielonej/czerwonej herbaty) pół szklanki cukru. Czyli np. na 3L naparu będzie 1,5 szklanki cukru. Zachęcam do eksperymentowania również z sokami i całymi owocami.
Do takiej słodkiej, wystudzonej herbaty (max 30 stopni) dolewamy 100 ml napoju z kombuchy i umieszczamy grzybek SCUBY. Całość przykrywamy gazą (nie ścierką, bo może wdać się pleśń) i czekamy na fermentację. W przeciągu kilku dni, na powierzchni pojawi się nowy grzybek. Jeśli chcemy uzyskać większą kwasowość, trzymamy dłużej. Jeśli wolimy więcej słodyczy - krócej. Optymalna czas fermentacji wynosi od tygodnia do dwóch. Dwu tygodniowy napój o smaku bardziej octowym pomaga na problemy z candidą i dysbiozą jelit.
W procesie fermentacji, który trwa 4-14 dni, grzyb potrafi skonsumować do 95% cukru zawartego w roztworze.
Uwaga: należy uważać, by w żadnym momencie tego procesu nasz napar, ani grzybek, nie miały kontaktu z metalowymi przedmiotami. Oznacza to, że herbatę mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką itd.
*Kombucza (kombucha), potocznie nazywany grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Tak więc kombucha potocznie nazywana jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, jednak tak naprawdę nie jest grzybem.
Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka.
Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z Kombuchy.
*Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego gdyż zawiera on liczne kwasy organiczne:
-kwas octowy, mlekowy i glukonowy
-witaminy z grupy B
-kwas askorbinowy (witamina C)
-składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź
W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.
Poza smakiem, kombucha ma jeszcze jeden znaczący walor - właściwości prozdrowotne. I to nie byle jakie. Jeśli mam mówić od siebie, powiem, że jest fenomenalna na poprawę odporności i dobre samopoczucie !