O przedmiocie

Koper korzy się z wiosennymi i letnimi potrawami ze świeżych sezonowych produktów, nadając im aromatu i świeżego smaku. Jest niezbędny do przygotowania kiszonych ogórków i kapusty. Wykorzystanie kopru do kiszonek nadaje im lekko słodkawy smak.

Kopr polecany jest przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach oraz chorobach dróg żółciowych i wątroby. Stosuje się je również w nadciśnieniu tętniczym, ponieważ mają zdolność obniżania ciśnienia krwi. Ponadto surowce zielarskie kopru są pomocne w leczeniu bezsenności, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają wykrztuśnie.

Koper należy do roślin, które pobudzają laktacje u kobiet karmiących. Surowce zielarskie koperku mają działanie odkażające, rozkurczowe oraz przeciwgrzybiczne, dlatego też zewnętrznie owoce stosowane są też w postaci okładów przy chorobach dermatologicznych, takich jak ropne zapalenia skóry oraz w różnych schorzeniach oczu.

Wykorzystywany jest głównie do dań z grilla, dań strączkowych, warzyw oraz potraw duszonych.

Może być dodawany do kapusty kiszonej oraz potraw z ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do konserwowania warzyw, a w szczególności ogórków. Wzbogaca smak i aromat zup i sosów. . Idealnie dopełnia aromat pieczonych mięs, w szczególności cielęciny i drobiu, jak również ryb i warzywnych zapiekanek na bazie kapusty lub kalafiora.

Stan Nowy
Kod producenta 31,07,2025
Marka Ecobi
Nazwa handlowa KOPER KOPEREK SUSZONY MIELONY 1kg AROMAT ECOBI
Rodzaj Koper zielony
Waga 1000.000 g
EAN (GTIN) 5902751537437
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.000 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 410a223e-f92b-4115-9ffd-3695d1dfd375

Podobne wyszukiwania