Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik- niskokaloryczny zamiennik zwykłego cukru, odpowiedni zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Jest polecany diabetykom nie tylko dlatego, że ma o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier oraz niski indeks glikemiczny (9). To znakomity środek słodzący dla cukrzyków, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny (bezpośrednio w wątrobie lub pośrednio w jelicie grubym poprzez fermentację bakteryjną). Spożycie ksylitolu prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru, i w konsekwencji nie wywołuje zatem nagłego wyrzutu insuliny. Jest to szczególnie istotne dla osób mających problemy cukrzycowe oraz dla będących na diecie. Ksylitol jest również prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Składniki: ksylitol (substancja słodząca) 100%.
Produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g