WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE/PRZECIWALERGICZNE/PRZECIWZAPALNE.
Już w XVII w. roślinie przypisywano wartości wykrztuśne oraz stosowano do leczenia dolegliwości nerek, żołądka, pęcherza moczowego i wątroby. Glicyryzyna zawarta w korzeniu lukrecji wiąże wodę w organizmie, dzięki czemu świetnie nawilża komórki. Podziemna część rośliny wykazuje także działanie antyalergiczne, przeciwłojotokowe, antyobrzękowe, antyoksydacyjne, łagodzące stany zapalne i stymulujące system odpornościowy organizmu. Tak szeroki pakiet korzyści jest możliwy dzięki związkom, które drzemią w kłączu lukrecji. Ta część rośliny zawiera m.in.: kwasy glicyryzynowe i glicyretynowe, flawonoidy, saponiny, pektyny, izoflawny i minerały. Preparaty z wyciągiem z lukrecji (herbaty ziołowe, suplementy diety w formie pastylek) stosuje się jako wpieracie podczas kuracji wrzodów żołądka, łuszczycy, zapalenia wątroby, próchnicy, choroby Simmonds’a, zaniku kory nadnerczy, stwardnienia rozsianego oraz ataków agresji. Substancje zawarte w jej korzeniu poprawiają metabolizm i wzmacniają układ trawienny. Dodajmy jeszcze, że w dalekowschodnich kulturach lukrecja służyła jako sprawdzony afrodyzjak