Kilka słów o ....
Glistnik (jaskółcze ziele) zawiera alkaloidy 0,5-4%, przy czym w zielu jest 0,5-1,5% alkaloidów,
a w korzeniach i niedojrzałych owocach zawartość alkaloidów może wynosić 3-4%.
W owocach i nasionach występuje chelidonina, chelerytryna i berberyna. Alkaloidy są zlokalizowane głównie w przewodach mlecznych w postaci soli z kwasami: jabłkowym, cytrynowym, chelidonowym, bursztynowym.
Pomarańczowy sok wydostający się z uszkodzonej rośliny zawiera 18 alkaloidów. Alkaloidy glistnika jaskółczego ziela można podzielić na 4 grupy chemiczne:
1. Alkaloidy pochodne benzofenantrydyny: chelidonina, homochelidonina, metoksychelidonina, chelitrydyna (cheletrydyna), sangwinaryna, chelerytryna
2. Alkaloidy pochodne protopiny: protopina, alfa- i beta-allokryptopina
3. Alkaloidy pochodne protoberberyny: berberyna, koptyzyna, stylopina
4. Alkaloidy chinolizydynowe: sparteina
Glistnika zawiera również aminy biogenne, karoten (15 mg%), witaminę C (170 mg%), śluzy, olejek eteryczny (0,01%), żywice, flawonoidy, fenolokwasy (kwas kawowy, kwas cynamonowy, kwas gentyzynowy, kwas ferulowy, kwas kumarynowy), cholinę, enzymy proteolityczne, lektyny, glikogen.
Materiałem zapasowym glistnika jest glikogen (typowy dla tkanek zwierzęcych), a nie skrobia. Tłumaczy to właściwości mrozoodporne glistnika (jaskółcze ziele w okresie zimowym zachowuje zieloną barwę i nie zamiera pod śniegiem).
Macerat - to płyn wzbogacony o zioła lub produkty pochodzenia roślinnego. Ich podstawę stanowi olej, alkohol, woda lub oliwa. Najważniejszym składnikiem jednak jest wybrane zioło lub inny produkt pochodzenia roślinnego. Cała idea polega na wyciągnięciu z kluczowego elementu tego, co najlepsze. Macerowanie inaczej określane jest jako wytrawianie surowców. Polega to na niejakim połączeniu się i wyrównaniu stężeń pomiędzy rozpuszczalnikiem a elementem roślinnym. Czasem ten proces trwa kilka godzin, a czasem kilka tygodni.
Składniki:
· oliwa z oliwek SITIA Huile d’olive vierge extra de Crete 0,2 PREMIUM GOLD
· świeże ziele glistnika (zbierane ręcznie)
· witamina E (pozwala zakonserwować produkt i opóźnia proces jełczenia)
Proces powstanie maceratu:
· proces macerowania przebiegał ponad 4 tygodnie
· macerat codziennie był mieszany
· gdy macerowanie dobiegło końca dodana była witamina E
Macerat z glistnika ma działanie:
· oczyszczające
· przeciwzapalne
· przeciwbakteryjne
· przeciwgrzybicze
· przeciwwirusowe
· przeciwalergiczne
Zastosowanie:
· olej z glistnika jaskółcze ziele wykorzystywany jest w medycynie naturalnej do leczenia rozmaitych problemów skórnych
· wspomaga leczenie chorób skóry (łuszczyca, egzema, AZS, grzybica, łojotok i inne)
· spowalnia proces starzenia się
· zmiękcza zrogowaciały naskórek na łokciach i stopach
· łagodzi objawy trądziku
· stosowany jest przy ukąszeniach owadów (obrzęk, świąd, zaczerwienienie)
· rozjaśnia plamy starcze
· pomaga usuwać kurzajki, odciski i brodawki
· pomaga w trudno gojących się ranach
· idealny do maści
Macerat NIE zawiera: konserwantów, barwników, alkoholu, i sztucznych substancji
Gotowy macerat najlepiej przechowywać w szklanym, ciemnym naczyniu w lodówce,
z dala od słońca - zwykle utrzymuje świeżość do 3 miesięcy.
Przeciwwskazania olejku z glistnika. W przypadku olejku jaskółczego ziela nie zaleca się go osobom z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik preparatu.
N o t a p r a w n a
Prezentowane treści przeznaczone są wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Nie są to porady medyczne, zdrowotne i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Nie sprzedaję produktów leczniczych, A prezentowane tu informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie mogą zastąpić specjalistycznych porad medycznych.
W przypadku problemów zdrowotnych zalecam każdorazowo konsultacje ze specjalistą w zakresie medycyny.