O przedmiocie

Mąka orkiszowa ekologiczna 500 g z naszego ekologicznego gospodarstwa rolnego .

Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który znajduje się również we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid stymuluje działanie układu odpornościowego, chroni dziecko karmione piersią przed infekcjami, wpływa na produkcję krwi i prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. Spożywanie orkiszu może nieść korzyści w wielu aspektach:
* regulacja rytmu wypróżnień dzięki obecności błonnika pokarmowego, który powoduje zwiększenie objętości stolca, szybszy pasaż treści pokarmowej przez jelita, zapobiega zaparciom i jest pomocny przy nadmiernych wzdęciach;
* zmniejszanie ryzyka nowotworu jelita grubego poprzez skracanie kontaktu mas kałowych z jelitem i czasu przenikania toksyn do jego komórek;
* obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, na co wpływa wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny, która ponadto hamuje działanie wolnych rodników z utlenionego cholesterolu;
* zmniejszanie ryzyka miażdżycy i incydentów sercowo-naczyniowych;
* poprawa krążenia krwi i zmniejszenie ryzyka anemii za sprawą wysokiej zawartości żelaza i miedzi – pierwiastków uczestniczących w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Większa liczba czerwonych ciałek krwi umożliwia lepsze dotlenienie komórek i tkanek, wzrost poziomu energii, przyspieszenie metabolizmu i ogólne lepsze samopoczucie.
* wpływ na układ hormonalny poprzez niacynę niezbędną do jego funkcjonowania, a szczególnie do wytwarzania hormonów płciowych;
* pobudzanie układu odpornościowego przez tiaminę w przypadku zapalenia i przewlekłego stresu oraz wyciszanie negatywnych skutków tych stanów;
* kontrola poziomu cukru we krwi i masy ciała poprzez błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu i wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Zastosowanie orkiszu
Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co może być jego dużą zaletą. W większości dobrych piekarni dostępny jest chleb i bułki z orkiszu. Ziarno orkiszu jest przetwarzane podobnie do innych zbóż. Można wykorzystywać go w kuchni w postaci płatków orkiszowych i grysiku analogicznie do popularnych płatków owsianych i mieszać z orzechami i owocami, komponując musli.

Rolniczy Handel Detaliczny
PL-EKO-04

Stan Nowy
Cechy dodatkowe ekologiczne, superfood, wegańskie, wegetariańskie
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, barwników, cholesterolu, cukru, drożdży, GMO, jajek, konserwantów, laktozy, nabiału, oleju palmowego, orzechów, pestek, pszenicy, soi, tłuszczy trans (utwardzanych)
Stan opakowania oryginalne
Certyfikat Certyfikat produkcji ekologicznej UE
Typ 720
Rodzaj mąka orkiszowa
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2f8df0ca-58dc-43bb-94bc-f65eccd5fc34

Podobne wyszukiwania