O przedmiocie

Ekologiczna mąka orkiszowa typ 550 biała Luksusowa, opakowanie 5kg

Orkisz (a właściwie pszenica orkisz Triticum spelta) to jedna z najstarszych odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum), którą uprawiano na szeroką skalę już ponad pięć tysięcy lat temu (o czym świadczą dowody archeologiczne). Uprawy tej odmiany na dużą skalę zaprzestano dopiero w XX w. (a konkretniej w latach 70.), kiedy to została wyparta przez łatwiejszą w uprawie i bardziej plenną ulepszoną genetycznie pszenicę zwyczajną. Mimo to uprawa orkiszu w kolejnych latach zyskiwała na popularności i do dziś stanowi zdrowszą alternatywę dla pszenicy zwyczajnej – duża w tym zasługa znacznie lepszych właściwości odżywczych oraz tego, że w przeciwieństwie do niej orkiszu nie poddano żadnej manipulacji genetycznej. Właśnie dlatego mąkę orkiszową uznaje się za znacznie lepszą dla naszego zdrowia. Przyjrzyjmy się zatem jej rodzajom, właściwościom oraz potencjalnym zastosowaniom w kuchni.

Mąka orkiszowa typ 550 otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Ziarno orkiszu w porównaniu do tradycyjnej pszenicy zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia. Orkisz zawiera dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność.

Właściwości Mąki Orkiszowej

Mąka orkiszowa cechuje się łagodnym, lekko słodkim smakiem z delikatną orzechową nutą – nadaje to pieczonemu na niej chlebowi bardzo charakterystycznych walorów smakowych. Podobnie jak inne zboża i wytwarzane z nich produkty zawiera kwas fitynowy (zwłaszcza w wersji razowej), będący substancją antyodżywczą. W związku z tym do wypieków lepiej jest wykorzystywać neutralizujący je zakwas, a nie drożdże.

Sposób użycia:

Ponieważ mąka orkiszowa daje o wiele cięższą konsystencję ciasta, lepiej sprawdzi się przy wypiekaniu domowego chleba czy bułek. Warto stosować ją do ciastek, spodów do tart i pizzy, jako zagęszczacz sosów, ale przygotujemy z niej również pierogi, makaron, czy drożdżowe ciasto.

Składniki:
mąka z pszenicy orkisz*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj pochodzenia: POLSKA UE

Dodatkowe informacje o produkcie:

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25°C i wilgotności względnej powietrza najwyżej 70%.

Sprawdź inne nasze propozycje.

Stan Nowy
Marka Bioceum
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 6df19864-4d91-4a41-86f8-a329107845a3

Podobne wyszukiwania