Mąka powstaje z odtłuszczonych i zmielonych nasion wiesiołka dwuletniego.
Odznacza się znakomitą przyswajalnością:
wysoka zawartość białka (do 19 g w 100 g produktu!)
wysoka zawartość błonnika pokarmowego (aż 68 g w 100 g produktu)
zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (8 g w 100 g produktu)
W 100 g:
Wartość energetyczna - 1537 kJ / 363 kcal
Tłuszcz - 8 g
Węglowodany - 4 g (w tym cukry - 1 g)
Błonnik - 68 g
Białko - 19 g
Sól - 0,01 g
Skład: 100% odtłuszczone zmielone ziarno wiesiołka dwuletniego.
Właściwości:
- wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 wyjątkowo cennych dla zdrowia.
- wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego
- dostarcza składników cennych dla dobrej pracy mózgu i układu nerwowego
- wspomaga procesy trawienne
- wspiera pracę układu pokarmowego i jelit, zawiera dużo błonnika pokarmowego
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- wspiera gospodarkę hormonalną
- wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu
Mąka polecana do pieczenia ciemnego chleba.