O przedmiocie

100g / 60zl

Tie Guan Yin Oolong („Żelazna Bogini Miłosierdzia”) – herbata oolong (ulung, turkusowa*) , tradycyjnie z regionu Anxi, prowincji Fujian. Według legendy, cudowny smak tej herbaty jest darem mitycznej chińskiej bogini (a dokładniej buddyjskiej bodhisattvy), którym możemy się cieszyć do dzisiejszego dnia.

Tie Guan Yin jest herbatą częściowo utlenianą (lub najczęściej niewłaściwie nazywaną fermentowaną), jedną z najsłynniejszych i najpopularniejszych herbat chińskich, czego odzwierciedleniem jest znalezienie się w wielu menu dobrych chińskich restauracji na całym świecie. Tie Guan Yin z powiatu Anxi w prowincji Fujian jest uznawany za jedną z najbardziej reprezentatywnych chińskich herbat. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne kuleczki o słodko-kwiecistym aromacie. Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Słodki napar ma kolor żółto - złoty, przypomina kwitnące łąki z różnymi kwiatami, miód, orchidee.

Legenda mówi, że tylko ludzie, których życie jest obrazem szacunku, poczują całe piękno i przyjemności ukryte w liściach herbaty z tego krzewu. Wywodzi się to z historii, kiedy to w regionie Anxi, pewien ubogi farmer - pan Wei, codziennie rano chodził ze swojego domu do pracy na odległe pole. Zdarzyło się kiedyś, że pośród haszczy natknął się on na zapuszczoną świątynię bogini Guanyin. Jako, że był on porządnym i pobożnym chińczykiem, pan Wei postanowił, że dwa razy w miesiącu będzie zaglądał do świątyni – żeby sprzątać i palić odrobinę kadzidła dla Guanyin. Po wielu miesiącach pobożnemu farmerowi ukazała się we śnie bogini, która powiedziała mu, by poszedł do jaskini, która mieściła się za świątynią, gdzie czeka na niego nagroda za jego dobre uczynki. Tam znalazł on sadzonki herbaty. Zasadził on je na swoim polu i dbał o nie, aż zamieniły się w dorodny krzew. Wtedy to pan Wei podzielił się odrostami ze swoimi sąsiadami. Zaczęli oni sprzedawać tą herbatę pod nazwą Tie Guanyin – Żelazna Bogini Miłosierdzia. Z czasem pan Wei, jak i jego sąsiedzi wzbogacili się na tyle, by mogli żyć godnie, uprawiać herbatę i odrestaurować całkowicie świątynię, której zawdzięczali swój dobrobyt i szczęście.

Parzenie:

Sposób chiński (gongfu cha): ok. 5 gramów na gaiwan lub mały czajniczek (pojemność około 100 ml). Czas pierwszego parzenia może się wahać od 20 sekund do 40 sekund. Drugie parzenie około 20 sekund. Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund każde. W ten sposób herbatę można parzyć nawet 10 razy. Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści (polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na nie dłużej niż 10 sekund). W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym parzeniem.

Sposób parzenia w większym czajniczku: pierwsze parzenie ok. 2 minuty, 1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia. II parzenie skracamy do około 1 minuty, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą. III parzenie wydłużamy do ok. 3-5 minut.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 3823a9f8-f055-4a28-95f2-d49db8cdaba8

Podobne wyszukiwania