O przedmiocie

Miód akacjowo-faceliowy z własnej pasieki
Mam do zaoferowania miód akacjowy z Pasieki mojego Taty. Słoik zawiera 1,30 kg miodu.
Pasieka liczy ok. 30 uli, a tato hoduje pszczoły od ponad 50-ciu lat. Pasieka stacjonarna jest położona we wsi Pławno w gminie Bierzwnik, powiat Choszczno, w województwie Zachodniopomorskim (w jego południowo-wschodniej części). Miejscowość, jak i cała Gmina jest położona na Pojezierzu Dobiegniewskim oraz Równinie Drawskiej. Okoliczne tereny charakteryzują się dużą lesistością (51,3 % powierzchni), wśród której dominują kompleksy leśne z drzewostanami dębowo-sosnowymi, bukowymi, dębowo-grabowymi, rosnącymi również wokół licznie występujących tu jezior. Użytki rolne zajmują 35,5 % powierzchni gminy, a wśród nich dominuje uprawa rzepaku. W pasiece mojemu tacie pomagam ja, moja siostra i mama.
Tato jest doświadczonym pszczelarzem, więc pozyskiwany miód jest zawsze dojrzały, a co za tym idzie gęsty i z małą ilością wody.
Oferowany na aukcji miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej. Roślina ta, nazywana też przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą.
W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowożółtawego.
Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów. Spośród cukrów zawiera najwięcej fruktozy. Miód akacjowy, podobnie jak kwiaty akacji, zawiera flawonoidy (robininę i akacetynę), olejek eteryczny, w skład którego wchodzą m.in. linalol, far-nezol, piperonal (zwany też heliotropiną), kwas syryngowy i śluzy. Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość związków mineralnych. Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla miodów jasnych wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt. Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, zwaną cukrem owocowym, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy. Osobom tym poleca się eliminowanie z diety cukru buraczanego, czyli sacharozy, i zastępowanie go miodem. W schorzeniach przewodu pokarmowego takich, jak: zaburzenia trawienne, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego itp., wskazane jest stosowanie miodu akacjowego. Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie, a także poprawiając motorykę tych narządów.
Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów. Zalecany jest także w chorobach z przeziębienia, a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Według niektórych autorów miód akacjowy wykazuje szczególną aktywność antybiotyczną wobec bakterii Gram-dodatnich, między innymi gronkowców, paciorkowców, a więc działa niszcząco na drobnoustroje wywołujące te schorzenia. Również przy kaszlu zaleca się przyjmowanie dużych ilości miodu akacjowego. Jeden z autorów poleca do tego celu miód rozpuszczony w naparze z kwiatu malwy w proporcji 50 g miodu na 250 ml naparu.
Liczne doniesienia wskazują na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu akacjowego. Stąd poleca się go przy bezsenności, a także w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu.
Podobnie, jak inne odmiany miodu, można go stosować w chorobach skóry. Przykładanie miodu akacjowego na rany powoduje ustępowanie zakażenia wywołanego przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce, paciorkowce) i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej).
Miód faceliowy to, z kolei jeden z rodzajów miodów, o których nie słyszy się każdego dnia. Zwykle w naszych domach królują te bardziej popularne, jak chociażby miód lipowy, jednak zdecydowanie warto zainteresować się także tym pochodzącym z pięknych kwiatów, które powinniśmy postrzegać nie tylko jako ozdobę, ale też źródło pysznego pszczelego przysmaku. Miód faceliowy zalicza się do nektarowych, a pozyskiwany jest właśnie z kwiatów facelii. Roślina ta posiada wiele odmian, jednak w Polsce najczęściej występuje facelia błękitna, wyróżniająca się piękną, niebiesko-fioletową (czasem błękitną) barwą. Pola porośnięte tym gatunkiem kwiatów wyglądają wręcz niesamowicie i właściwie zawsze można na nich spotkać pilnie pracujące pszczoły. Opierająca się na błękitach i fioletach barwa facelii nie pozostaje bez wpływu na kolor miodu faceliowego, a pyłek kwiatowy sprawia, że często w pasiekach znajdujących się w pobliżu uprawy występuje niebieska pierzga.
Barwa miodu różni się od powszechnie znanych miodów kwiatowych. Jest to miód bardzo jasny, o żółtawym, a niekiedy zielonkawym kolorze. Taki właśnie pozostaje on w stanie płynnym, natomiast wraz z krystalizacją, staje się jeszcze jaśniejszy, a bardzo często wręcz biały i oczywiście zmienia konsystencję na kremową. Miód faceliowy z pewnością posmakuje osobom, które nie lubią eksperymentować i od miodu oczekują tradycyjnych, przyjemnych doznań smakowych – jest on bardzo delikatny, minimalnie kwaskowaty (praktycznie niewyczuwalnie), a dodatkowo wyróżnia się on zachęcającym, kwiatowym aromatem.
W miodzie z kwiatów facelii, znajdziemy mnóstwo minerałów oraz witamin stanowiących cenne składniki odżywcze, przez co będzie to świetne wsparcie dla organizmu w okresie częstszych zachorowań. Miód faceliowy wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, przez co pomaga nam zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo miód ten doskonale sprawdza się w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przydatny będzie przy nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, niewydolności serca lub miażdżycy. Jest to także wspaniałe wsparcie, gdy cierpimy na choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej, która należy do szczególnie uciążliwych chorób. Gdyby tego było mało, miód faceliowy będzie bardzo pomocny w przypadku chorób układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na wątrobę.
Miód faceliowy warto stosować przede wszystkim wtedy, gdy czujemy się zmęczeni lub wiemy już, że coś zaczyna nas „rozbierać”. Może on w takich sytuacjach zapewnić nam lepsze samopoczucie i pomóc uchronić się przed infekcjami. Będzie to także świetny sposób na uzupełnienie energii po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Zdecydowanie warto podawać miód faceliowy dzieciom, które każdego dnia uczą się nowych rzeczy w szkole, a ale także i dorosłym, na których czekają nowe wyzwana związane z pracą lub prowadzeniem domu. Ponadto, miód faceliowy niweluje szkodliwe działanie używek takich, jak kawa, herbata, papierosy oraz alkohol, więc będzie to dobry wybór w przypadku osób, które w takich kwestiach czasem pozwalają sobie na chwilę zapomnienia.
Naturalną właściwością miodu jest jego krystalizowanie. Miód, który nie krystalizuje przez kilka miesięcy od wykręcenia go z plastra najprawdopodobniej został podgrzany do zbyt wysokiej temperatury i tym samym został pozbawiony wartości zdrowotnych.
Miód z pasieki mojego taty nie był podgrzewany, a dowodem na to są smugi w słoiku z miodem, świadczące o tym, że proces krystalizacji przebiegał w sposób naturalny w słoiku. Inną oznaką dobrej jakości miodu jest np. osad na górze słoika z miodem.
Zależy nam na popularyzacji tej wiedzy wśród konsumentów, żeby wyeliminować nieuczciwych konkurentów, a tym samym zapewnić Państwu, konsumentom produkt naturalny i najlepszej jakości.

Stan Bardzo dobry
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 65c7c2ce-a81a-443e-81be-dddc470307b5

Podobne wyszukiwania

Miód Łaszczów  
(259)
Miód Izbica  
(120)
Miód Pieniężno  
(61)
Miód Warszawa  
(53)
Miód Włoszczowa  
(41)
Miód Rzeszów  
(26)
Miód Łagów  
(23)
Miód Lublin  
(22)
Miód Ulhówek  
(22)
Miód Radawiec Duży  
(20)
Miód Krzyż Wielkopolski  
(19)
Miód Dmosin  
(18)
Miód Opole  
(18)
Miód Zamość  
(15)
Miód Drwinia  
(14)
Miód Niepołomice  
(14)
Miód Kamiennik  
(13)
Miód Celestynów  
(13)
Miód Gdańsk  
(12)
Miód Ludomy  
(12)
Miód Debrzno  
(11)
Miód Przybradz  
(11)
Miód Leszno  
(11)
Miód Ełk  
(11)
Miód Michów  
(10)
Miód Praszka  
(10)
Miód Czaplinek  
(10)
Miód Zalewo  
(10)
Miód Dąbrowa Białogardzka  
(9)
Miód Białe Błota  
(9)
Miód Rzgów  
(9)
Miód Goleszów  
(8)
Miód Pabianice  
(8)
Miód Bereza  
(8)
Miód Węgrów  
(8)
Miód Bircza  
(8)
Miód Nowogard  
(8)
Miód Braniewo  
(7)
Miód Pasłęk  
(7)
Miód Budzyń  
(7)
Miód Niechanowo  
(7)
Miód Rzgów  
(7)
Miód Bralewnica  
(7)
Miód Bydgoszcz  
(7)
Miód Kluczbork  
(6)
Miód Gubin  
(6)
Miód Nysa  
(6)
Miód Balice  
(6)
Miód Wysoka  
(6)
Miód Wschowa  
(6)
Miód Niechobrz  
(6)
Miód Żurawica  
(6)
Miód Połajewo  
(6)
Miód Maciowakrze  
(6)
Miód Brzoza  
(6)
Miód Łęgonice  
(6)
Miód Paszowice  
(6)
Miód Głogów  
(6)
Miód Raszewy  
(5)
Miód Zduńska Wola  
(5)
Miód Opatów  
(5)
Miód Gorawino  
(5)
Miód Ożarów  
(5)
Miód Gostyń  
(5)
Miód Elbląg  
(5)
Miód Harbutowice  
(5)
Miód Piotrków Trybunalski  
(5)
Miód Michałów  
(5)
Miód Radziwiłłów  
(5)
Miód Winnica  
(5)
Miód Wałcz  
(5)
Miód Krapkowice  
(4)
Miód Rymanów  
(4)
Miód Dopiewo  
(4)
Miód Gliwice  
(4)
Miód Słupia  
(4)
Miód Słupca  
(4)
Miód Jarocin  
(4)
Miód Dyle  
(4)
Miód Pudliszki  
(4)
Miód Góra  
(4)
Miód Daszyna  
(4)
Miód Płońsk  
(4)
Miód Kruszyna  
(4)
Miód Woźniki  
(4)
Miód Ornowo  
(4)
Miód Muratyn  
(4)
Miód Kwileń  
(4)
Miód Ocice  
(4)
Miód Uście Gorlickie  
(4)
Miód Zgłobice  
(4)
Miód Stargard  
(4)
Miód Lidzbark Warmiński  
(4)
Miód Bartniki  
(4)
Miód Ostrów Lubelski  
(4)
Miód Rudzienko-Kolonia  
(4)