Miód nektarowy pszczeli lipowy.
Właściwości miodu lipowego od lat wykorzystywane są jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Miód lipowy działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie. Jest środkiem, którym można wspomagać leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Jego działanie antybiotyczne jest efektem kompleksu składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zwalcza także bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżaki. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Składniki miodu lipowego mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające, dlatego polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego. Co ciekawe, może być on wykorzystywany jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Osoby cierpiące na nerwicę, bezsenność i ciągły stres mogą wspomóc swoją terapię przez codzienne picie napoju słodzonego lipowym nektarem. Oprócz doraźnego działania, miód lipowy ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, a także działa nasennie. Dodatkowo jest on cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.