O przedmiocie

Sprzedam tegoroczny z 2023r. miód prawdziwy rzepakowy

PROSTO Z PASIEKI NIE MIESZANY BEZ DODATKÓW W 100% POLSKI MIÓD

Pasieka pozyskuje miód rzepakowy na terenie woj. doln.

Pasieka pod nadzorem weterynaryjnym nr sprzedaży bezpośredniej: 02175629

RZEPAKOWY MIÓD W STANIE PŁYNNYM JEST KOLORU SŁOMKOWEGO, A GDY SKRYSTALIZUJE TO PRZEJAWIA KOLOR BIAŁY; MIÓD RZEPAKOWY POSIADA WYŁĄCZNIE CUKRY PROSTE GLUKOZĘ I FRUKTOZĘ.

WIĘKSZA ZAWARTOŚĆ GLUKOZY POZWALA NA UNIKNIĘCIE PROCESU TRAWIENIA W ŻOŁĄDKU, A JEST OD RAZU WCHŁANIANY W JAMIE USTNEJ I PRZEŁYKU.

Ogromne zalety miodu prosto z ula:
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego

MIÓD RZEPAKOWY - W stanie płynnym (patoka) jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy.

Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro kremową.

Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody ulega szybkiej krystalizacji.

Miód rzepakowy w niskiej temperaturze (2-5oC) twardnieje w bardzo trudną do rozsmarowania masę; ale w temperaturach wyższych (14-18oC) krupiec (miód skrystalizowany) jest smalcowaty i łatwy do rozsmarowania.

Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.

Smak tego miodu jest bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.

Miód rzepakowy ( podobnie jak nektar) zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy.

Charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znacznej przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo i bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy.

Badania w OP w Puławach wykazały, że wartości inhibinowe miodów rzepakowych mieszczą się w zakresie 0-3.

MIÓD RZEPAKOWY ZALECANY JEST:

- W STANACH ZAPALNYCH WĄTROBY, WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO I PRZEWODU POKARMOWEGO

- W POCZĄTKOWYCH STANACH MARSKOŚCI WĄTROBY

- POSIADA BARDZO SILNE WŁASNOŚCI ODTRUWAJĄCE I WZMACNIAJĄCY METABOLIZM KOMÓRKOWY

- WZMACNIA SERCE I UKŁAD KRWONOŚNY.

KRYSTALIZACJA i DEKRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych.

Szybkość krystalizacji zależy od:

zawartości wody ( stopnia przesycenia)

stosunku glukozy do fruktozy

zawartości dekstryn.

Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja.

Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC.

Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ).

Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC

( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych.

Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.

PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana),

a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej.

Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP

w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym.

Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie.

ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM

WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELAM MEJLOWO ORAZ TEL.

Stan Nowy
Marka inna
Konsystencja stały
Miody odmianowe rzepakowy
Rodzaj miód nektarowy
Cechy dodatkowe raw (surowe), nierozgrzewane, bez laktozy
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, soi, glutenu, laktozy, barwników, GMO, orzechów
Waga 1.200 kg
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.7 kg
Rok zbioru 2024
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e3bc5174-bfdb-4b8b-9626-81f7c8b5e0dd

Podobne wyszukiwania

Miód Łaszczów  
(305)
Miód Izbica  
(120)
Miód Pieniężno  
(100)
Miód Warszawa  
(51)
Miód Włoszczowa  
(41)
Miód Ulhówek  
(29)
Miód Rzeszów  
(26)
Miód Lublin  
(24)
Miód Łagów  
(23)
Miód Radawiec Duży  
(20)
Miód Krzyż Wielkopolski  
(19)
Miód Dmosin  
(19)
Miód Opole  
(18)
Miód Niepołomice  
(14)
Miód Drwinia  
(14)
Miód Zamość  
(14)
Miód Celestynów  
(13)
Miód Bydgoszcz  
(13)
Miód Kamiennik  
(13)
Miód Debrzno  
(12)
Miód Gdańsk  
(12)
Miód Ludomy  
(12)
Miód Leszno  
(12)
Miód Przybradz  
(11)
Miód Michów  
(11)
Miód Ełk  
(11)
Miód Zalewo  
(10)
Miód Czaplinek  
(10)
Miód Praszka  
(10)
Miód Dąbrowa Białogardzka  
(9)
Miód Goleszów  
(8)
Miód Węgrów  
(8)
Miód Bereza  
(8)
Miód Pabianice  
(8)
Miód Nowogard  
(8)
Miód Białe Błota  
(8)
Miód Rzgów  
(8)
Miód Braniewo  
(7)
Miód Bralewnica  
(7)
Miód Pasłęk  
(7)
Miód Budzyń  
(7)
Miód Niechanowo  
(7)
Miód Rzgów  
(7)
Miód Wysoka  
(6)
Miód Nysa  
(6)
Miód Balice  
(6)
Miód Kluczbork  
(6)
Miód Wola Żyrowska  
(6)
Miód Wschowa  
(6)
Miód Niechobrz  
(6)
Miód Gubin  
(6)
Miód Żurawica  
(6)
Miód Brzoza  
(6)
Miód Maciowakrze  
(6)
Miód Łęgonice  
(6)
Miód Głogów  
(6)
Miód Bogacka Szklarnia  
(5)
Miód Winnica  
(5)
Miód Gorawino  
(5)
Miód Grzegorzew  
(5)
Miód Raszewy  
(5)
Miód Opatów  
(5)
Miód Wałcz  
(5)
Miód Zduńska Wola  
(5)
Miód Piotrków Trybunalski  
(5)
Miód Elbląg  
(5)
Miód Połajewo  
(5)
Miód Paszowice  
(5)
Miód Gostyń  
(5)
Miód Michałów  
(5)
Miód Harbutowice  
(5)
Miód Krapkowice  
(4)
Miód Dopiewo  
(4)
Miód Pomiechówek  
(4)
Miód Ożarów  
(4)
Miód Słupia  
(4)
Miód Słupca  
(4)
Miód Rymanów  
(4)
Miód Dyle  
(4)
Miód Pudliszki  
(4)
Miód Radziwiłłów  
(4)
Miód Daszyna  
(4)
Miód Płońsk  
(4)
Miód Woźniki  
(4)
Miód Ornowo  
(4)
Miód Muratyn  
(4)
Miód Olszanica  
(4)
Miód Wągrowiec  
(4)
Miód Kwileń  
(4)
Miód Ocice  
(4)
Miód Uście Gorlickie  
(4)
Miód Zgłobice  
(4)
Miód Stargard  
(4)
Miód Góra  
(4)
Miód Lidzbark Warmiński  
(4)
Miód Bartniki  
(4)