O przedmiocie

Sprzedam tegoroczny z 2023r. miód prawdziwy rzepakowy

PROSTO Z PASIEKI NIE MIESZANY BEZ DODATKÓW W 100% POLSKI MIÓD

Pasieka pozyskuje miód rzepakowy na terenie woj. doln.

Pasieka pod nadzorem weterynaryjnym nr sprzedaży bezpośredniej: 02175629

RZEPAKOWY MIÓD W STANIE PŁYNNYM JEST KOLORU SŁOMKOWEGO, A GDY SKRYSTALIZUJE TO PRZEJAWIA KOLOR BIAŁY; MIÓD RZEPAKOWY POSIADA WYŁĄCZNIE CUKRY PROSTE GLUKOZĘ I FRUKTOZĘ.

WIĘKSZA ZAWARTOŚĆ GLUKOZY POZWALA NA UNIKNIĘCIE PROCESU TRAWIENIA W ŻOŁĄDKU, A JEST OD RAZU WCHŁANIANY W JAMIE USTNEJ I PRZEŁYKU.

Ogromne zalety miodu prosto z ula:
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego

MIÓD RZEPAKOWY - W stanie płynnym (patoka) jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy.

Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro kremową.

Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody ulega szybkiej krystalizacji.

Miód rzepakowy w niskiej temperaturze (2-5oC) twardnieje w bardzo trudną do rozsmarowania masę; ale w temperaturach wyższych (14-18oC) krupiec (miód skrystalizowany) jest smalcowaty i łatwy do rozsmarowania.

Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.

Smak tego miodu jest bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.

Miód rzepakowy ( podobnie jak nektar) zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy.

Charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znacznej przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo i bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy.

Badania w OP w Puławach wykazały, że wartości inhibinowe miodów rzepakowych mieszczą się w zakresie 0-3.

MIÓD RZEPAKOWY ZALECANY JEST:

- W STANACH ZAPALNYCH WĄTROBY, WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO I PRZEWODU POKARMOWEGO

- W POCZĄTKOWYCH STANACH MARSKOŚCI WĄTROBY

- POSIADA BARDZO SILNE WŁASNOŚCI ODTRUWAJĄCE I WZMACNIAJĄCY METABOLIZM KOMÓRKOWY

- WZMACNIA SERCE I UKŁAD KRWONOŚNY.

KRYSTALIZACJA i DEKRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych.

Szybkość krystalizacji zależy od:

zawartości wody ( stopnia przesycenia)

stosunku glukozy do fruktozy

zawartości dekstryn.

Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja.

Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC.

Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ).

Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC

( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych.

Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.

PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana),

a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej.

Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP

w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym.

Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie.

ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM

WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELAM MEJLOWO ORAZ TEL.

Stan Nowy
Marka inna
Konsystencja stały
Miody odmianowe rzepakowy
Rodzaj miód nektarowy
Cechy dodatkowe raw (surowe), nierozgrzewane, bez laktozy
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, soi, glutenu, laktozy, barwników, GMO, orzechów
Waga 1.200 kg
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.7 kg
Rok zbioru 2024
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e3bc5174-bfdb-4b8b-9626-81f7c8b5e0dd

Podobne wyszukiwania

Miód Łaszczów  
(318)
Miód Warszawa  
(71)
Miód Stargard  
(42)
Miód Izbica  
(42)
Miód Włoszczowa  
(41)
Miód Bydgoszcz  
(38)
Miód Rzeszów  
(27)
Miód Pieniężno  
(24)
Miód Lublin  
(23)
Miód Łagów  
(23)
Miód Ełk  
(23)
Miód Radawiec Duży  
(20)
Miód Debrzno  
(19)
Miód Krzyż Wielkopolski  
(19)
Miód Opole  
(18)
Miód Zamość  
(16)
Miód Gdańsk  
(15)
Miód Białe Błota  
(15)
Miód Niepołomice  
(14)
Miód Drwinia  
(14)
Miód Gostyń  
(13)
Miód Kamiennik  
(13)
Miód Pabianice  
(13)
Miód Celestynów  
(13)
Miód Łęczna  
(11)
Miód Ulhówek  
(11)
Miód Przybradz  
(11)
Miód Leszno  
(10)
Miód Kowalewko  
(10)
Miód Bielsko-Biała  
(10)
Miód Rzgów  
(10)
Miód Hrubieszów  
(9)
Miód Nowogard  
(9)
Miód Lubycza Królewska  
(8)
Miód Bereza  
(8)
Miód Goleszów  
(8)
Miód Budzyń  
(7)
Miód Gubin  
(7)
Miód Gliwice  
(7)
Miód Praszka  
(7)
Miód Michów  
(7)
Miód Rzgów  
(7)
Miód Pasłęk  
(7)
Miód Niechanowo  
(7)
Miód Bralewnica  
(7)
Miód Braniewo  
(7)
Miód Wysoka  
(6)
Miód Łęgonice  
(6)
Miód Maciowakrze  
(6)
Miód Balice  
(6)
Miód Brzoza  
(6)
Miód Wola Malowana  
(6)
Miód Połajewo  
(6)
Miód Zwierzyn  
(6)
Miód Niechobrz  
(6)
Miód Piotrków Trybunalski  
(6)
Miód Chodzież  
(6)
Miód Czaplinek  
(6)
Miód Nysa  
(6)
Miód Radziwiłłów  
(6)
Miód Romankowo  
(5)
Miód Opatów  
(5)
Miód Raszewy  
(5)
Miód Harbutowice  
(5)
Miód Ożarów  
(5)
Miód Rokiciny-Kolonia  
(5)
Miód Gostyń  
(5)
Miód Gorawino  
(5)
Miód Dąbrowa Białogardzka  
(5)
Miód Elbląg  
(5)
Miód Dyle  
(4)
Miód Góra  
(4)
Miód Ostrów Lubelski  
(4)
Miód Dalewo  
(4)
Miód Ornowo  
(4)
Miód Słupca  
(4)
Miód Muratyn  
(4)
Miód Bronów  
(4)
Miód Słupia  
(4)
Miód Ocice  
(4)
Miód Uście Gorlickie  
(4)
Miód Zgłobice  
(4)
Miód Wschowa  
(4)
Miód Bircza  
(4)
Miód Dopiewo  
(4)
Miód Krapkowice  
(4)
Miód Pomiechówek  
(4)
Miód Rymanów  
(4)
Miód Jarocin  
(4)
Miód Kwileń  
(4)
Miód Lidzbark Warmiński  
(4)
Miód Bartniki  
(4)
Miód Zagrodno  
(4)
Miód Daszyna  
(4)
Miód Pudliszki  
(4)
Miód Płońsk  
(4)