O przedmiocie

Sprzedam tegoroczny z 2023r. miód prawdziwy rzepakowy

PROSTO Z PASIEKI NIE MIESZANY BEZ DODATKÓW W 100% POLSKI MIÓD

Pasieka pozyskuje miód rzepakowy na terenie woj. doln.

Pasieka pod nadzorem weterynaryjnym nr sprzedaży bezpośredniej: 02175629

RZEPAKOWY MIÓD W STANIE PŁYNNYM JEST KOLORU SŁOMKOWEGO, A GDY SKRYSTALIZUJE TO PRZEJAWIA KOLOR BIAŁY; MIÓD RZEPAKOWY POSIADA WYŁĄCZNIE CUKRY PROSTE GLUKOZĘ I FRUKTOZĘ.

WIĘKSZA ZAWARTOŚĆ GLUKOZY POZWALA NA UNIKNIĘCIE PROCESU TRAWIENIA W ŻOŁĄDKU, A JEST OD RAZU WCHŁANIANY W JAMIE USTNEJ I PRZEŁYKU.

Ogromne zalety miodu prosto z ula:
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego

MIÓD RZEPAKOWY - W stanie płynnym (patoka) jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy.

Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro kremową.

Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody ulega szybkiej krystalizacji.

Miód rzepakowy w niskiej temperaturze (2-5oC) twardnieje w bardzo trudną do rozsmarowania masę; ale w temperaturach wyższych (14-18oC) krupiec (miód skrystalizowany) jest smalcowaty i łatwy do rozsmarowania.

Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.

Smak tego miodu jest bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.

Miód rzepakowy ( podobnie jak nektar) zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy.

Charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znacznej przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo i bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy.

Badania w OP w Puławach wykazały, że wartości inhibinowe miodów rzepakowych mieszczą się w zakresie 0-3.

MIÓD RZEPAKOWY ZALECANY JEST:

- W STANACH ZAPALNYCH WĄTROBY, WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO I PRZEWODU POKARMOWEGO

- W POCZĄTKOWYCH STANACH MARSKOŚCI WĄTROBY

- POSIADA BARDZO SILNE WŁASNOŚCI ODTRUWAJĄCE I WZMACNIAJĄCY METABOLIZM KOMÓRKOWY

- WZMACNIA SERCE I UKŁAD KRWONOŚNY.

KRYSTALIZACJA i DEKRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych.

Szybkość krystalizacji zależy od:

zawartości wody ( stopnia przesycenia)

stosunku glukozy do fruktozy

zawartości dekstryn.

Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja.

Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC.

Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ).

Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC

( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych.

Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.

PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana),

a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej.

Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP

w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym.

Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie.

ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM

WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELAM MEJLOWO ORAZ TEL.

Stan Nowy
Marka inna
Konsystencja stały
Miody odmianowe rzepakowy
Rodzaj miód nektarowy
Cechy dodatkowe raw (surowe), nierozgrzewane, bez laktozy
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, soi, glutenu, laktozy, barwników, GMO, orzechów
Waga 1.200 kg
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.7 kg
Rok zbioru 2023
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e3bc5174-bfdb-4b8b-9626-81f7c8b5e0dd

Miód

Warszawa  
(83)
Stargard  
(38)
Zamość  
(15)
Łagów  
(14)
Drwinia  
(14)
Celestynów  
(13)
Praszka  
(8)
Bralewnica  
(7)
Czaplinek  
(6)
Chodzież  
(6)
Sycewo  
(6)
Łęgonice  
(6)
Ostrów Lubelski  
(6)
Niechobrz  
(6)
Puławy  
(6)
Harbutowice  
(5)
Opatów  
(5)
Łęczna  
(5)
Gorawino  
(5)
Zgłobice  
(4)
Krapkowice  
(4)
Dyle  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dopiewo  
(4)
Słupca  
(4)
Ożarów  
(4)
Kwileń  
(4)
Bartniki  
(4)
Rymanów  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Płońsk  
(4)
Muratyn  
(4)
Gościno  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Ubiad  
(3)
Janików  
(3)
Pławniowice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Rudzienko-Kolonia  
(3)
Skierniewice  
(3)
Machowa  
(3)
Godawy  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Parczew  
(2)
Dobczyce  
(2)
Ujsoły  
(2)
Goleszów  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Żarki  
(2)
Grabów nad Prosną  
(2)
Kruszyna  
(2)
Wadowice  
(2)
Kobyłka  
(2)
Księżyce  
(2)
Piaseczno  
(2)
Owczarki  
(2)
Włodawa  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Zarzysko  
(2)
Winnica  
(2)
Gryfice  
(2)
Strzelin  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Bochnia  
(2)
Osówka  
(1)
Międzybrodzie Bialskie  
(1)
Dybawka  
(1)
Tyrawa Wołoska  
(1)
Stryszawa  
(1)
Grabówka  
(1)
Międzylesie  
(1)
Blinów Pierwszy  
(1)
Mysłowice  
(1)
Pruszcz  
(1)
Kikół-Wieś  
(1)
Limanowa  
(1)
Lorki  
(1)
Brwinów  
(1)
Chybie  
(1)
Kostrzyn nad Odrą  
(1)
Wola Węgierska  
(1)
Szubin  
(1)
Piekoszów  
(1)
Ciechanki  
(1)
Wojkowice  
(1)
Nagłowice  
(1)
Jezierzyce  
(1)
Dołżyca  
(1)
Łuków  
(1)
Milejowice  
(1)
Powidz  
(1)
Ustroń  
(1)
Polska Wieś  
(1)
Roszkowice  
(1)