O przedmiocie

Miód wielokwiatowy czyli „ miód tysiąca kwiatów”

Magiczna Pasieka położona jest u samego podnóża Gór Świętokrzyskich, widać nas wyraźnie z wysokiego Gołoborza. Mało tego, nasze gospodarstwo pasieczne należy do terenu Świętokrzyskiego Parku Narodowego! A co się z tym wiąże? Otóż macie pewność, że pobliskie tereny są pod ochroną, nie ma tu przemysłu, skażonej ziemi ani dużych fabryk. Można osobiście zobaczyć, że otaczają nas ogromne połacie łąk i lasów, dziewicze jeszcze w swojej naturze. Z dwóch stron otacza nas Puszcza Jodłowa, z kolejnych bezkres kwiecistych łąk. I na nich właśnie, z pięknych polnych kwiatów , Magiczne Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy aby zamienić go w wielokwiatowy miód.

W naszym miodzie wielokwiatowym znajdziemy enzymy, kwasy organiczne, sole mineralne, białka, związki azotowe, witaminy, olejki eteryczne (zapachowe i smakowe), barwniki, a z pierwiastków: sól, potas, wapń, żelazo, magnez, srebro, bar, chrom, wanad, wolfram i kobalt i in.

Lecznicze właściwości miodu zależą od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar.

Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych, a więc bardzo korzystnych dla człowieka.

Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego czyli w czym może nam pomóc

Zróżnicowany skład chemiczny miodu wielokwiatowego, będący wynikiem szerokiej gamy pożytków miododajnych, decyduje o wielokierunkowym wykorzystaniu tego produktu w zapobieganiu chorobom i w lecznictwie. Miód ten jest najczęściej w kraju spożywaną odmianą tego produktu pszczelego.

– zapobiega i leczy przeziębienia i grypę

– działa wspomagająco na organizm przy chorobach dolnych dróg oddechowych

– leczy alergiczne choroby dróg oddechowych takich jak astma oskrzelowa i katar sienny

– odżywia i odnawia w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu

– skutecznie wspomaga leczenie chorób serca i naczyń krwionośnych, m.in. wspomaga odżywianie mięśnia sercowego, poprawia stan zdrowia przy chorobie niedokrwiennej serca

– bardzo wysokie działanie przeciwmiażdżycowe

– bierze udział w odtruwaniu wątroby i wpływa korzystnie na funkcjonowanie woreczka żółciowego

– duża zawartość glukozy i fruktozy kwalifikuje go jako lek w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób oczu i dolegliwości skórnych

– regeneruje siły fizyczne i umysłowe

– skutecznie poprawia jakość snu i likwiduje bezsenność

– u dzieci wzmaga odporność na choroby

– działa odtruwająco w przypadku nadużywania kawy, papierosów i alkoholu

– podnosi poziom hemoglobiny

– polepsza motorykę jelit, reguluje wypróżnieni oraz działa łagodnie przeczyszczająco

Przyjmowanie i dawkowanie miodu pszczelego

Jeśli miód przeznaczony jest do leczenia, musi być przyjmowany zgodnie z zaleceniami.

W przypadkuprzeziębienia, grypy, leczenia stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i górnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego wywołanych przez drobnoustroje(bakterie, grzyby, wirusy) konieczne jest rozpuszczenie miodu w jakimkolwiek płynie, ponieważ tylko w ten sposób obecny w miodzie enzym (oksydaza glukozy) jest w stanie wytworzyć z glukozy nadtlenek wodoru(wodę utlenioną) o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.

W innych przypadkach do osiągnięcia efektu leczniczego wystarczy wprowadzenie miodu w odpowiedniej ilości do organizmu ( bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w płynie ).

Zazwyczaj w celach leczniczych stosuje się:

– u osób dorosłych stosuje się od 50 do 100g miodu dziennie

– dzieciom powyżej 6 roku życia i młodzieży podaje się połowę tej dawki, czyli od 25 do 50g miodu dziennie

– dzieci od 1 do 5 r.ż. – od 7 do 25 gram dziennie

Można również podawać miód stosownie do masy ciała, a mianowicie w ilości: 1 gram na 1 kg masy ciała.

Oczywiście są to ogólne zasady przyjmowania mioduw celach leczniczych.

Zaleca się przyjmować 20-30 minut przed posiłkiem. Ostatnią dawkę można przyjąć po upływie godziny po posiłku. Chodzi o to, aby składniki miodu wchłaniały się szybko z przewodu pokarmowego, nie mieszając się z pożywieniem.

Przeciwwskazania

Uczulenie na miód.

Jak powstaje miód? – dla tych co chcą wiedzieć więcej

”Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły miodne(Apis mellifera)z nektaru kwiatowego lub spadzi. Nektar powstaje w narządach zlokalizowanych w obrębie kwiatów, zwanych nektarnikami. Zawartość cukrów może dochodzić do 50%. Jest to mieszanina sacharozy, glukozy i fruktozy. Poza tym w niewielkiej ilości występują w nim aminokwasy, terpeny oraz substancje charakterystyczne dla danej rośliny.

Natomiast spadź jest sokiem roślinnym przetworzonym przez owady, głównie mszyce i czerwce. Nakłuwają one liście i młode pędy, wysysają sok i po wchłonięciu białka, które jest ich pokarmem, wydalają pozostałość w postaci drobnych kropelek.

Nektar lub spadź zwilżane są przez pszczoły niewielką ilością wydzieliny pochodzącej z gruczołów ślinowych, a następnie przesuwane do wola miodowego. Po wzbogaceniu w enzymy i kwasy organiczne powstały produkt przekazywany jest pszczołom robotnicom, które stopniowo go zagęszczają wprowadzając wielokrotnie z wola miodowego na nasadę języczka. Po kilkakrotnym powtórzeniu tego zabiegu przez kolejne robotnice produkt zostaje umieszczony w dolnych komórkach plastra, gdzie następuje jego dalsze odparowanie. W miarę zagęszczania jest on przenoszony stopniowo do wyżej położonych komórek plastra. Po ich wypełnieniu następuje proces dojrzewania miodu, w trakcie którego zawartość wody obniża się do około 18%, a sacharoza jest w tym czasie rozkładana do glukozy i fruktozy. Proces ten trwa około czterech do pięciu dni. Po jego zakończeniu komórki plastra zasklepiane są przez pszczoły robotnice wieczkiem woskowym.

Miód służy pszczołom jako źródło energii. Owady spożywają go w ulu, a także w trakcie zbierania produktów poza ulem (nektar, spadź, pyłek kwiatowy, propolis). Służy również do wytwarzania pierzgi.”

Miód należy przechowywać w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.

  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: 04122022
  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: 04122022
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 19ae6170-8e2f-4fcb-af58-4c43939ee882

Miód

Drwinia  
(14)
Gliwice  
(13)
Celestynów  
(13)
Ełk  
(10)
Raszewy  
(10)
Tomaszowice  
(9)
Bralewnica  
(7)
Wałcz  
(6)
Puławy  
(6)
Braniewo  
(6)
Chodzież  
(6)
Sycewo  
(6)
Łęgonice  
(6)
Niechobrz  
(6)
Stargard  
(5)
Łęczna  
(5)
Harbutowice  
(5)
Czaplinek  
(5)
Gorawino  
(5)
Krapkowice  
(4)
Kłodzko  
(4)
Rymanów  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Kwileń  
(4)
Zgłobice  
(4)
Muratyn  
(4)
Płońsk  
(4)
Bartniki  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dyle  
(4)
Słupca  
(4)
Gietrzwałd  
(3)
Machowa  
(3)
Wągrowiec  
(3)
Gościno  
(3)
Pławniowice  
(3)
Ubiad  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Głubczyce  
(3)
Skierniewice  
(3)
Żywiec  
(3)
Grabów nad Prosną  
(2)
Bochnia  
(2)
Żarki  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Włodawa  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Wadowice  
(2)
Piaseczno  
(2)
Kruszyna  
(2)
Ujsoły  
(2)
Dobczyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Winnica  
(2)
Zarzysko  
(2)
Gryfice  
(2)
Owczarki  
(2)
Powidz  
(1)
Kobylin  
(1)
Dobroszyce  
(1)
Szczecinek  
(1)
Goleszów  
(1)
Milejowice  
(1)
Koło  
(1)
Łuków  
(1)
Kłodawa  
(1)
Suchedniów  
(1)
Chybie  
(1)
Trzemeśnia  
(1)
Husów  
(1)
Dołżyca  
(1)
Grabówka  
(1)
Kobyłka  
(1)
Klimontów  
(1)
Lutomia Górna  
(1)
Siemiatycze  
(1)
Morąg  
(1)
Brwinów  
(1)
Zawadka  
(1)
Jordanów Śląski  
(1)
Szadek  
(1)
Międzylesie  
(1)
Daleszewo  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Lorki  
(1)
Dębe Wielkie  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Bukowina  
(1)
Olszówka  
(1)
Kacice  
(1)
Wołów  
(1)
Nagłowice  
(1)
Turze  
(1)