Musli - jesienna mieszanka wzmacniająca w skład której wchodzą płatki owsiane z liofilizowaną maliną i suszonym mango (suszonym bez siarki i cukru).
Wszystkie składniki owsianki mają dwa zadania:
smakować
wzmacniać organizm w okresie zwiększonych zachorowań
WAŻNE: Cena za 100 g, aby kupić więcej wystarczy dodać produkty.
W jej skład wchodzą:
płatki owsiane - 60%
malina liofilizowana - 20%
mango suszone bez siarki - 20%
mieszanka jesienna w 100g:
Wartość energetyczna (kJ) 1436
Wartość energetyczna (kcal) 343
Tłuszcz (g) 4,7
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,74
Węglowodany (g) 65,6
Cukry (g) 15,5
Białko (g) 8,9
Sól (g) 0,006
Malina liofilizowana
Liofilizowana malina to super owoc, na którym przeprowadzono badania i stwierdzono, że ma działania hamujące rozwój raka. Tak więc warto jeść ją w każdej postaci. Natomiast liofilizowana malina, ze wszystkich form przetworzenia tego owocu zawiera najwięcej witamin i minerałów. Antocyjany będące w malinach zmniejszają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię i mogą je jeść osoby chore na cukrzycę. Od dawien dawna znane są właściwości napotne i przeciwgorączkowe. W malinach jest dużo witaminy C, która wspiera organizm w leczeniu infekcji.
Suszone mango
Mango to ogrom przeciwutleniaczy, a więc owoc wspierający organizm w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych oraz w opóźnianiu procesu starzenia się. Ten owoc nie tylko zabija rakotwórcze komórki ale i chroni zdrowe, dodatkowo działa antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. To niesamowity owoc, który mimo swojej słodyczy obniża zawartość cukru we krwi. Mango obniża również podwyższony poziom ciśnienia tętniczego oraz wzmacnia odporność organizmu. Polecany jest osobom dążących do zrzucenia wagi ponieważ przyspiesza przemianę materii. Ułatwia przyswajanie żelaza i walczy z anemią. Jedynie kobiety w ciąży powinny pilnować ilość jedzonego mango. Ponieważ w jego miąższu jest zawarta witamina A, na którą kobiety w ciąży są wrażliwe, dlatego w okresie ciąży lepiej nie jeść za dużo mango.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to doskonała podstawa musli, zawierają one w sobie sporo białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz witamin z grupy B6, które doskonale wpływają na zdolność koncentracji i poprawiają pamięć. To również źródło wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza. Dzięki powolnemu uwalnianiu cukrów do krwi są zalecane cukrzykom oraz osobom chorym na serce. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi obniżają ryzyko raka jelita. Płatki owsiane zwykłe są produkowane z owsa i nie przetwarzane, w związku z czym wymagają gotowania ale by skrócić ten proces można wieczorem zalać je wodą lub mlekiem, do rana zmiękną i szybko się ugotują.