Zakwas z buraków, który jest:
- niepasteryzowany
- bez dodatku octu
- bez dodatku cukru
- bez konserwantów i barwników.
Kolor zakwasu jest naturalny.
Skład:
- buraki
- sól
- czosnek
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- woda.
Podczas przechowywania może wytrącać się osad, który jest zjawiskiem całkowicie normalnym i bezpiecznym.
Zakwas należy przechowywać w chłodnym miejscu, w dobrze zakręconej butelce.
Idealnie nada się na barszcz czerwony lub do codziennego picia. Podczas gotowania należy pamiętać, aby zakwas wlewać dopiero na końcu i nie doprowadzać go do wrzenia, by nie stracił swoich wartości odżywczych oraz koloru.
Jeśli planujesz zacząć pić zakwas regularnie, zaleca się rozpoczęcie od niewielkiej ilości , np 1 łyżki dziennie, a następnie stopniowe zwiększanie dawki, do np połowy szklanki.
Zakwas ten, tak jak wszystkie kiszonki, posiada szeroki wachlarz cennych właściwości prozdrowotnych. Jest bardzo ceniony między innymi przy walce z anemią. Poprawia również wyniki krwi, odporność, pomaga przy problemach trawiennych i ma działanie probiotyczne. Chętnie sięgają po niego sportowcy, by poprawić wydolność i wytrzymałość organizmu. Co więcej, reguluje ciśnienie i dodaje energii.
- - - - - - - -
Domowej roboty zakwas na żurek, bez dodatku chemii, cukru, octu.
Skład:
- mąka żytnia grubomielona
- sól
- czosnek
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- woda.
Żurek nie jest pasteryzowany, ale jako kiszonka, sam w sobie jest konserwantem i można go bez problemu tygodniami przechowywać w lodówce.
Żurek jest źródłem między innymi witamin z grupy B i stanowi naturalny probiotyk, który pomaga wzmacniać odporność. Pomaga także uregulować pracę układu trawiennego i zawiera składniki mineralne, takie jak potas, cynk, mangan, wapń czy miedź.
Żeby nie utracić jego zdrowych właściwości, zaleca się dodanie go do wywaru dopiero na końcu gotowania i nie doprowadzać go do wrzenia.
- - - - - - - - - -
*Zestaw zawiera 6 butelek (2 zakwasy buraczane i 4 zakwasy na żurek) , każda po 500 ml.