O przedmiocie

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!

Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem.
Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.
AUTORZY: MARTA DYMEK, ADAM PLUSZKA, EWA PENKSYK-KLUCZKOWSKA

Książka w stanie bardzo dobrym

Stan Bardzo dobry
Gatunek Kuchnia wegańska
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: faafbc55-c929-4c6b-8aff-502c533ac158

Podobne wyszukiwania

Kuchnia wegańska Warszawa  
(1380)
Kuchnia wegańska Lublin  
(200)
Kuchnia wegańska Gliwice  
(120)
Kuchnia wegańska Bydgoszcz  
(85)
Kuchnia wegańska Kielce  
(52)
Kuchnia wegańska Piaseczno  
(49)
Kuchnia wegańska Jelenia Góra  
(40)
Kuchnia wegańska Chlewiska  
(34)
Kuchnia wegańska Sosnowiec  
(33)
Kuchnia wegańska Chełmno  
(33)
Kuchnia wegańska Otwock  
(33)
Kuchnia wegańska Legionowo  
(32)
Kuchnia wegańska Stargard  
(31)
Kuchnia wegańska Limanowa  
(29)
Kuchnia wegańska Ełk  
(27)
Kuchnia wegańska Przemyśl  
(25)
Kuchnia wegańska Opole  
(23)
Kuchnia wegańska Siemianowice Śląskie  
(23)
Kuchnia wegańska Mikołów  
(23)
Kuchnia wegańska Świnoujście  
(23)
Kuchnia wegańska Grodzisk Mazowiecki  
(22)
Kuchnia wegańska Puławy  
(21)
Kuchnia wegańska Brwinów  
(16)
Kuchnia wegańska Nowogród Bobrzański  
(16)
Kuchnia wegańska Zgierz  
(16)
Kuchnia wegańska Wągrowiec  
(15)
Kuchnia wegańska Ostrów Wielkopolski  
(14)
Kuchnia wegańska Skierniewice  
(13)
Kuchnia wegańska Będzin  
(13)
Kuchnia wegańska Śrem  
(12)
Kuchnia wegańska Jelcz-Laskowice  
(12)
Kuchnia wegańska Puńców  
(11)
Kuchnia wegańska Zamość  
(10)
Kuchnia wegańska Racibórz  
(10)
Kuchnia wegańska Parczew  
(9)
Kuchnia wegańska Kostrzyn nad Odrą  
(9)
Kuchnia wegańska Elbląg  
(8)
Kuchnia wegańska Aleksandrów  
(8)
Kuchnia wegańska Dłużyna Górna  
(8)
Kuchnia wegańska Choszczno  
(8)
Kuchnia wegańska Borów  
(8)
Kuchnia wegańska Dębica  
(8)
Kuchnia wegańska Bochnia  
(8)
Kuchnia wegańska Józefów  
(7)
Kuchnia wegańska Nowy Targ  
(7)
Kuchnia wegańska Mysłowice  
(7)
Kuchnia wegańska Włodzimierzów  
(7)
Kuchnia wegańska Jawiszowice  
(7)
Kuchnia wegańska Karolina  
(7)
Kuchnia wegańska Kobyłka  
(6)
Kuchnia wegańska Jeżewice  
(6)
Kuchnia wegańska Grabówka  
(6)
Kuchnia wegańska Santok  
(6)
Kuchnia wegańska Dynów  
(6)
Kuchnia wegańska Węgliniec  
(6)
Kuchnia wegańska Smokowo  
(6)
Kuchnia wegańska Milicz  
(6)
Kuchnia wegańska Malcanów  
(5)
Kuchnia wegańska Osse  
(5)
Kuchnia wegańska Jednorożec  
(5)
Kuchnia wegańska Bolesławiec  
(5)
Kuchnia wegańska Szczecinek  
(5)
Kuchnia wegańska Wołowice  
(5)
Kuchnia wegańska Istebna  
(5)
Kuchnia wegańska Zręcin  
(5)
Kuchnia wegańska Ochodza  
(5)
Kuchnia wegańska Braniewo  
(5)
Kuchnia wegańska Dzierzgowo  
(5)
Kuchnia wegańska Dopiewiec  
(5)
Kuchnia wegańska Jarosław  
(5)
Kuchnia wegańska Strumień  
(5)
Kuchnia wegańska Brzozów  
(5)
Kuchnia wegańska Tułowice  
(5)
Kuchnia wegańska Główna  
(5)
Kuchnia wegańska Żarów  
(5)
Kuchnia wegańska Środa Wielkopolska  
(5)
Kuchnia wegańska Kłodzko  
(5)
Kuchnia wegańska Ustroń  
(4)
Kuchnia wegańska Młochów  
(4)
Kuchnia wegańska Hajnówka  
(4)
Kuchnia wegańska Dziećmorowice  
(4)
Kuchnia wegańska Krapkowice  
(4)
Kuchnia wegańska Namysłów  
(4)
Kuchnia wegańska Kamień  
(4)
Kuchnia wegańska Szubin  
(4)
Kuchnia wegańska Chodzież  
(4)
Kuchnia wegańska Andrychów  
(4)
Kuchnia wegańska Zawiercie  
(4)
Kuchnia wegańska Szczawnica  
(4)
Kuchnia wegańska Ostrowiec Świętokrzyski  
(4)
Kuchnia wegańska Tczew  
(4)
Kuchnia wegańska Jabłonna  
(4)
Kuchnia wegańska Raszków  
(4)
Kuchnia wegańska Kluczbork  
(4)
Kuchnia wegańska Słupca  
(4)
Kuchnia wegańska Chrząstawa Mała  
(4)