O przedmiocie

Żywy ocet
- naturalny
- niefiltrowany
- niepasteryzowany
- wykonany metodą rzemieślniczą
- wykonany z owoców, ziół i dzikich roślin uprawianych bez stosowania środków ochrony roślin lub zbieranych ręcznie na terenach ekologicznie czystych, z powolnej, naturalnej
fermentacji octowej.
Ten proces jest całkowicie samoistny,
nie mają tu zastosowania żadne dodatkowe składniki,
sztuczne dodatki,przyspieszacze, czy ulepszacze.
Wszystko dzieje się wyłacznie w wyniku działania
dzikich drożdży bytujących na owocach.
Dzięki temu ocet jest całkowicie naturalny,
zachowuje wszystkie walory odżywcze,
jest bezpieczny i zdrowy.
Taki ocet nazywamy żywym, ponieważ on dosłownie żyje,
stale pracują w nim żywe bakterie octowe,
przez cały czas dojrzewa.
Powstały płyn może być mętny, ale nie powinno się
go filtrować, dlatego na dnie żywego octu można znaleźć
osad, a na górze rodzaj nalotu, zwanego matką octową.
To właśnie cecha tego, że ocet jest żywy.

Właściwości , zalety i korzyści

Istnieje wiele badań naukowych, potwierdzających
pozytywny wpływ żywego octu na organizm człowieka.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybiczym
działa korzystnie na pracę jelit. Zawarte w occie pektyny
obniżają poziom glukozy we krwi, spowalniają proces
wchłaniania cukrów prostych, przez co poprawiają wrażliwość
komórek na insulinę wspomagając walkę z cukrzycą.

Spożywanie octu żywego obniża poziom cholesterolu we krwi
i wspiera pracę serca. Może stanowić sposób na profilaktykę
chorób układu krążenia, np. miażdżycy.
Jest naturalnym probiotykiem i korzystnie wpływa na florę
bakteryjną jelit, dzięki czemu wspomaga odporność.

Jak spożywać żywy ocet?

Na pewno nie należy go spożywać bezpośrednio bez rozcieńczenia.
Ocet może podrażnić przełyk i żołądek, jak również negatywnie
wpłynąć na szkliwo zębów.
Warto spożywać go codziennie, dwa razy.
Raz na czczo, pół godziny przed śniadaniem i drugi raz
pół godziny przed posiłkiem głównym,
rozpuszczając 1 łyżkę stołową (10 ml) żywego octu
w szklance letniej wody. Zaleca się pić przez słomkę.
Dodatkowo, żywego octu można używać jako bazę do sosów i dresingów,
dodając zioła i przyprawy jeszcze bardziej wzmacniające
prozdrowotne właściwości.

Jaki ocet wybrać ?

Specyficzne właściwości owoców, z których produkowane
są żywe octy, wzbogacają je o dodatkowe cenne właściwości.
Wybór odpowiedniego octu do swojej diety zależy
od indywidualnych potrzeb organizmu.
Dany ocet, w zależności od tego z jakich owoców,
kwiatów czy ziół powstał posiada inny skład
a więc inaczej oddziaływuje na nasze ciało,
ale picie każdego octu naturalnej fermentacji
przyczynia się do poprawy naszego zdrowia.

Przeciwwskazaniem do spożywania octu jest
choroba wrzodowa żołądka lub jego nadwrażliwość
oraz nadwrażliwość szkliwa.

Zastosowanie zewnętrzne

Żywy ocet ma także zastosowanie w kosmetyce oraz w zwalczaniu
problemów skórnych.
Doskonale wspierają włosy płukanki z dodatkiem octu malinowego,
rozmarynowego, szałwiowego czy mniszkowego.
Świetne są toniki z dodatkiem octu mniszkowego a do cery naczynkowej
z kwiatu kasztanowca.
Ukąszenia owadów, drobne oparzenia czy otarcia świetnie łagodzi
ocet jabłkowy, który jest także bardzo pomocny przy odciskach i kurzajkach.
Ocet z płatków maku polnego zwalcza infekcje intymne, stanowi wręcz
panaceum na ten nawracający problem.

Ocet malinowy – polifenole -silna antyoksydacja
ocet z czarnej porzeczki – odmłodzenie, bomba witaminowo-flawonoidowa
ocet jabłkowy – obniżenie cukru we krwi
ocet czereśniowy - hashimoto
ocet jeżynowy – biegunki, paradontoza
ocet pomidorowy - anemia,obniżenie ciśnienia, dla sportowców
ocet winogronowy - cholesterol
ocet mniszkowy - zaparcia
ocet lipowy - antyalergiczny
ocet z kwiatu kasztanowca - wzmocnienie naczynek krwionośnych
ocet z kwiatu robinii – choroby układu moczowego
ocet z kwiatu czarnego bzu – reumatyzm, stany zapalne żołądka i jelit
ocet z płatków maku polnego - infekcje intymne
ocet z płatków róży – odleżyny, rany, oparzenia
ocet z kwiatu forsycji – bogactwo rutyny , zakażenia grzybicze
ocet z lubczykiem – wzdęcia, niestrawności
ocet z tymiankiem – infekcje gardła, kaszel suchy i mokry
ocet z bazylią – fenchol przeciw demencji i chorobie Alzheimera
ocet z lawendą - przeciwtrądzikowy
ocet z rozmarynem – wzmocnienie włosów
ocet z oregano – zgaga, wrzody żołądka
ocet z szałwią lekarską – łupież
Życzę zdrowia i polecam
Octomaniaczka
Marzenna
z Manufaktury Octownia od dróg.
Co to jest żywy ocet ?

Żywy ocet wytwarza się głównie z owoców
ale też z niektórych kwiatów czy ziół.
Powstaje on w procesie powolnej, naturalnej
fermentacji octowej.
Ten proces jest całkowicie samoistny,
nie mają tu zastosowania żadne dodatkowe składniki,
sztuczne dodatki,przyspieszacze, czy ulepszacze.
Wszystko dzieje się wyłacznie w wyniku działania
dzikich drożdży bytujących na owocach.
Dzięki temu ocet jest całkowicie naturalny,
zachowuje wszystkie walory odżywcze,
jest bezpieczny i zdrowy.
Taki ocet nazywamy żywym, ponieważ on dosłownie żyje,
stale pracują w nim żywe bakterie octowe,
przez cały czas dojrzewa.
Powstały płyn może być mętny, ale nie powinno się
go filtrować, dlatego na dnie żywego octu można znaleźć
osad, a na górze rodzaj nalotu, zwanego matką octową.
To właśnie cecha tego, że ocet jest żywy.

Właściwości , zalety i korzyści

Istnieje wiele badań naukowych, potwierdzających
pozytywny wpływ żywego octu na organizm człowieka.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybiczym
działa korzystnie na pracę jelit. Zawarte w occie pektyny
obniżają poziom glukozy we krwi, spowalniają proces
wchłaniania cukrów prostych, przez co poprawiają wrażliwość
komórek na insulinę wspomagając walkę z cukrzycą.

Spożywanie octu żywego obniża poziom cholesterolu we krwi
i wspiera pracę serca. Może stanowić sposób na profilaktykę
chorób układu krążenia, np. miażdżycy.
Jest naturalnym probiotykiem i korzystnie wpływa na florę
bakteryjną jelit, dzięki czemu wspomaga odporność.

Jak spożywać żywy ocet?

Na pewno nie należy go spożywać bezpośrednio bez rozcieńczenia.
Ocet może podrażnić przełyk i żołądek, jak również negatywnie
wpłynąć na szkliwo zębów.
Warto spożywać go codziennie, dwa razy.
Raz na czczo, pół godziny przed śniadaniem i drugi raz
pół godziny przed posiłkiem głównym,
rozpuszczając 1 łyżkę stołową (10 ml) żywego octu
w szklance letniej wody. Zaleca się pić przez słomkę.
Dodatkowo, żywego octu można używać jako bazę do sosów i dresingów,
dodając zioła i przyprawy jeszcze bardziej wzmacniające
prozdrowotne właściwości.

Jaki ocet wybrać ?

Specyficzne właściwości owoców, z których produkowane
są żywe octy, wzbogacają je o dodatkowe cenne właściwości.
Wybór odpowiedniego octu do swojej diety zależy
od indywidualnych potrzeb organizmu.
Dany ocet, w zależności od tego z jakich owoców,
kwiatów czy ziół powstał posiada inny skład
a więc inaczej oddziaływuje na nasze ciało,
ale picie każdego octu naturalnej fermentacji
przyczynia się do poprawy naszego zdrowia.

Przeciwwskazaniem do spożywania octu jest
choroba wrzodowa żołądka lub jego nadwrażliwość
oraz nadwrażliwość szkliwa.

Zastosowanie zewnętrzne

Żywy ocet ma także zastosowanie w kosmetyce oraz w zwalczaniu
problemów skórnych.
Doskonale wspierają włosy płukanki z dodatkiem octu malinowego,
rozmarynowego, szałwiowego czy mniszkowego.
Świetne są toniki z dodatkiem octu mniszkowego a do cery naczynkowej
z kwiatu kasztanowca.
Ukąszenia owadów, drobne oparzenia czy otarcia świetnie łagodzi
ocet jabłkowy, który jest także bardzo pomocny przy odciskach i kurzajkach.
Ocet z płatków maku polnego zwalcza infekcje intymne, stanowi wręcz
panaceum na ten nawracający problem.

Ocet malinowy – polifenole -silna antyoksydacja
ocet z czarnej porzeczki – odmłodzenie, bomba witaminowo-flawonoidowa
ocet jabłkowy – obniżenie cukru we krwi
ocet czereśniowy - hashimoto
ocet jeżynowy – biegunki, paradontoza
ocet pomidorowy - anemia,obniżenie ciśnienia, dla sportowców
ocet winogronowy - cholesterol
ocet mniszkowy - zaparcia
ocet lipowy - antyalergiczny
ocet z kwiatu kasztanowca - wzmocnienie naczynek krwionośnych
ocet z kwiatu robinii – choroby układu moczowego
ocet z kwiatu czarnego bzu – reumatyzm, stany zapalne żołądka i jelit
ocet z płatków maku polnego - infekcje intymne
ocet z płatków róży – odleżyny, rany, oparzenia
ocet z kwiatu forsycji – bogactwo rutyny , zakażenia grzybicze
ocet z lubczykiem – wzdęcia, niestrawności
ocet z tymiankiem – infekcje gardła, kaszel suchy i mokry
ocet z bazylią – fenchol przeciw demencji i chorobie Alzheimera
ocet z lawendą - przeciwtrądzikowy
ocet z rozmarynem – wzmocnienie włosów
ocet z oregano – zgaga, wrzody żołądka
ocet z szałwią lekarską – łupież
Życzę zdrowia i polecam
Octomaniaczka
Marzenna
z Manufaktury Octownia.

Stan Nowy
Cechy dodatkowe wegetariańskie, superfood, niesiarkowane, niski indeks glikemiczny, bez laktozy, ekologiczne, wegańskie
Produkt nie zawiera nie dotyczy, oleju palmowego, glutenu, laktozy, pszenicy, konserwantów, barwników, antyzbrylaczy, soi, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), cukru, cholesterolu, nabiału, jajek, drożdży, GMO, orzechów
Stan opakowania oryginalne
Pojemność 500 ml
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 6855e31d-05ec-4050-ba45-c467ff06dcd7

Podobne wyszukiwania