Właściwości oleju z konopi siewnej: Olej z konopi siewnej oraz nasiona (siemię konopne) są nazywane superskładnikami diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. Oprócz tego olej z konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych. Poniżej informacje , dlaczego warto włączyć olej konopny i nasiona konopi do diety. Ze względu na to, że posiadają kilka unikalnych cech wpływających korzystnie na organizm, są nazywane superżywnością. Między innymi poprawiają profil lipidowy krwi i tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru. Poprawiają też wygląd skóry, włosów i paznokci, regulują trawienie wpływając na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Główne właściwości zdrowotne oleju z konopi siewnej: pomaga zwalczać nowotwory i ma działanie przeciwmiażdżycowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, pomaga w chorobach reumatycznych, wzmacnia florę jelit ma także działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, to źródło roślinnego białka, mikroelementów i minerałów oraz witaminy K, oczyszcza organizm z toksyn i chroni przed zanieczyszczeniami powietrza, nawilża i odżywia skórę. Olej z konopi siewnej : skład i właściwości Olej z konopi siewnych wyróżnia idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1), których organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Stosunek ten jest bardzo ważny, ponieważ kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, zaś omega-3 przeciwzapalne - zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, co sprzyja m.in. zapaleniu stawów, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu. Większość Polaków spożywa za dużo kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, dlatego nasiona konopi są produktem, o który warto wzbogacić swoją dietę. Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów, zaburzeń rytmu serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz obniżają ciśnienie krwi. Ponadto kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne stawów, poprawiają wygląd skóry przez zwiększenie jej elastyczności, są pomocne w leczeniu chorób skórnych (egzema, łuszczyca). Poprawiają wydolność umysłową i zmniejszają stany zapalne układu pokarmowego. Olej z konopi siewnej jest dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka. Białko zawarte w nasionach konopi jest porównywalne do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarcza cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest lepiej przyswajalne niż białka z soi oraz nie zawiera związków wzdymających. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Olej konopny– właściwości: Z nasion konopi siewnej otrzymuje się w procesie tłoczenia olej konopny o ciemnym zabarwieniu i charakterystycznym orzechowym zapachu. Olej konopny stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii (składnik kremów, olejków do masażu, balsamów i płynów do kąpieli). Olej, podobnie jak nasiona konopi, zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz optymalny stosunek tych kwasów (3:1). Prócz tego olej konopny to skarbnica witamin A, E oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia i cynku. Zmniejsza ryzyko zawałów i udarów, przyspiesza regenerację błon śluzowych, jest polecany w łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry, nadciśnieniu. Olej konopny stosuj na zimno (pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu) jako dodatek do sałatek, kasz czy chleba. Wartość odżywcza 100 ml Wartość energetyczna (energia) 3700kJ / 900 kcal Tłuszcz, w tym 100 g -kwasy tłuszczowe nasycone 8 g -kwasy tłuszczowe jednonienasycone 15 g -kwasy tłuszczowe wielonienasycone 77g Węglowodany, w tym: 0 g -cukry 0 g Białko 0 g Sól 0 g Olej z konopi siewnej- dawkowanie: ogólne zalecenia odnośnie spożywania oleju z konopnego mówią, by dzienna dawka dla dzieci powyżej 12 lat, dorosłych i osób starszych nie przekraczały 28-60 gramów (1-2 łyżki stołowe) oleju dziennie. Warto zacząć stosowanie od mniejszych dawek i po jakimś czasie zwiększyć. Przeciwwskazania: Oleju z konopi nie powinien być stosowany przez dzieci poniżej trzech lat, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Również osoby przyjmujące na stale leki powinny skonsultować to z lekarzem. Dostępne pojemności: 250 ml.