O przedmiocie

Przy zamówieniach powyżej 100zł przy przedpłacie wysyłka gratis.

Olej Rydzowy (z lnianki rydzowej) zimnotłoczony 250ml Oleovital

Właściwości oleju rydzowego (z nasion lnianki rydzowej):

olej rydzowy pomaga chronić żołądek, trzustkę i wątrobę,
wspiera leczenie artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów - RZS,
ma silne działanie przeciwmiażdżycowe,
Pomaga zachować korzystną florę bakteryjną w jelitach,
obniża ciśnienie i cholesterol,
zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru,
wzmacnia florę jelit jako że ma również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe,
jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E,
jest świetnym kosmetykiem - nawilża i regeneruje skórę,
świetny do olejowania włosów,
pomaga pozbyć się wyprysków i trądziku,
bogaty w antyutleniacze,
wspomaga golenie ran i blizn,
wspiera walkę z atopowym zapaleniem skóry - AZS.

Znakomity do olejowania włosów na mokro i na sucho oraz do skóry - najlepiej posmarować oczyszczoną twarz na noc samym olejem lub dodać olej do innego kosmetyku.

Pochodzenie i historia

Olej rydzowy (inne nazwy: olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy) w dzisiejszych czasach jest dość mało znany. A jeszcze kilkadziesiąt lat temu królował na polskich stołach. Niewiele mówi się o tym, że stanowił on część kulinarnej polskiej tradycji. Został zapomniany w połowie XX wieku, gdy zastąpiły go m.in. olej rzepakowy i słonecznikowy. Obecnie olej ten powoli powraca do łask ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.

Olej lniankowy wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna (camelina sativa), która także ma wiele innych nazw: lennica, lnicznik, judra, rydz, rydzyk, ryżyk. Nazwa „rydz” pochodzi od brunatno-rdzawego zabarwienia jej nasion. Mnogość nazw ludowych świadczy o tym, iż dawniej była to dość pospolita roślina. Obecnie w naszym kraju lnianka jest uznawana za archeofit.

Olej rydzowy (z lnianki) - właściwości zdrowotne

Olej rydzowy tylko w około 10 proc. składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Większość z nich (54 proc.) stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z których najwięcej jest kwasu alfa-linolenowego: 40,6 proc.), a ok. 36 proc. stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych. Jednak olej rydzowy zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20 proc. sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go na tle innych olejów. Ponadto olej z lnianki znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym (52,2 proc.), pod względem największego udziału wspominanego już kwasu alfa-linolenowego (omega-3) - 40,6 proc. Znajduje się jednak na pierwszym miejscu pod względem najkorzystniejszego udziału kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Na drugim miejscu znajduje się olej lniany (0,5:1). Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w oleju jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwości zdrowotne.

NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją, kłopotom ze wzrokiem, depresji, otyłości i cukrzycy typu 2, a także chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom. NNKT słyną także z tego, że obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorób serca z nią związanych, np. choroby niedokrwiennej serca. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, poziom "złego" cholesterolu u pacjentów, którym olej rydzowy podawano przez dwa tygodnie, spadł o 12 proc. Warto wiedzieć, że wystarczy łyżeczka oleju rydzowego, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości antymiażdżycowe posiada także zawarta w oleju rydzowym witamina E. Ponadto wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, a także przed tworzeniem się zakrzepów. Dzięki niej olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce, gdyż "witamina młodości" jest antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę.

„Lepszy rydz niż nic”

O właściwościach oleju z lnicznika siewnego wiedziano już w odległych czasach, skąd wzięło się powyższe powiedzenie — znaczyło ono tyle, że nasiona lnianki można było siać na glebach, na których nie udawały się inne uprawy.

Olej rydzowy (z lnianki) - zastosowanie w kuchni
Oleju rydzowy może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od tego, czy do jego wyrobu została użyta jara, czy ozima odmiany lnianki. Jego smak jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny.

Olej rydzowy w 2009 został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Zdobył też nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Wystarczyło małą cebulę posiekać w drobną kostkę, posolić i poczekać aż zmięknie. Następnie należało zalać ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawić pieprzem i szczyptą papryki. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek. Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy. Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.

Na oleju z lnianki nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.

Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).

Olej rydzowy (z lnianki) - zastosowanie w kuchni
Oleju rydzowy może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od tego, czy do jego wyrobu została użyta jara, czy ozima odmiany lnianki. Jego smak jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny.

Olej rydzowy w 2009 został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Zdobył też nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Wystarczyło małą cebulę posiekać w drobną kostkę, posolić i poczekać aż zmięknie. Następnie należało zalać ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawić pieprzem i szczyptą papryki. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek. Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy. Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.

Na oleju z lnianki nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.

Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).

Wartość odżywcza

100 ml

Wartość energetyczna (energia)

3700kJ / 900 kcal

Tłuszcz, w tym

100 g

-kwasy tłuszczowe nasycone

11 g

-kwasy tłuszczowe jednonienasycone

34 g

-kwasy tłuszczowe wielonienasycone

55g

Węglowodany, w tym:

0 g

-cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Wartość odżywcza

100 ml

Wartość energetyczna (energia)

3700kJ / 900 kcal

Tłuszcz, w tym

100 g

-kwasy tłuszczowe nasycone

11 g

-kwasy tłuszczowe jednonienasycone

34 g

-kwasy tłuszczowe wielonienasycone

55g

Węglowodany, w tym:

0 g

-cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Wartość odżywcza

100 ml

Wartość energetyczna (energia)

3700kJ / 900 kcal

Tłuszcz, w tym

100 g

-kwasy tłuszczowe nasycone

11 g

-kwasy tłuszczowe jednonienasycone

34 g

-kwasy tłuszczowe wielonienasycone

55g

Węglowodany, w tym:

0 g

-cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Olej z rydzowy dawkowanie: Jedna łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia oraz przeciwdziałają problemom z nadwagą. Dawka lecznicza to 5-10 g (1-2 łyżeczek) dwa razy dziennie, najlepiej na czczo. Olej rydzowy jest świetną alternatywą dla osób, które nie tolerują specyficznego posmaku oleju lnianego. Przeciwwskazania: Oleju z lnianki nie ma przeciwwskazań do stosowania niemniej jednak osoby przyjmujące na stale leki powinny skonsultować to z lekarzem.

Olej RYDZOWY OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich ziaren LNIANKI RYDZOWEJ. Olej ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.

Przechowywanie: przechowywać w lodówce w temp. 4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.

Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej rydzowy powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.

Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492

Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®

  • Stan: Nowy
  • Certyfikat: Ekologiczny
  • Produkt nie zawiera: konserwantów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.520 kg
  • Waga: 460.000 g
  • Kod producenta: 3445020207904
  • Pojemność: 250.00 ml
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne, wegańskie, wegetariańskie
  • Rodzaj: olej lniany
  • Typ: nierafinowany
  • Nazwa handlowa: Olej z lnianki rydzowy
  • Marka: Bio Planete
  • Stan: Nowy
  • Certyfikat: Ekologiczny
  • Produkt nie zawiera: konserwantów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.520 kg
  • Waga: 460.000 g
  • Kod producenta: 3445020207904
  • Pojemność: 250.00 ml
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne, wegańskie, wegetariańskie
  • Rodzaj: olej lniany
  • Typ: nierafinowany
  • Nazwa handlowa: Olej z lnianki rydzowy
  • Marka: Bio Planete
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 24869c43-dda9-4cba-a778-adb5066fa722

Olej

Biała Podlaska  
(13)
Hrubieszów  
(13)
Rzeszów  
(9)
Maszewo  
(6)
Adamów  
(4)
Grajów  
(4)
Przemków  
(3)
Mońki  
(3)
Zwoleń  
(3)
Barchnowy  
(3)
Tarnów  
(3)
Pyskowice  
(3)
Lublin  
(3)
Różanka  
(2)
Goworowo  
(2)
Namysłów  
(2)
Turobin  
(2)
Grudziądz  
(2)
Lwówek Śląski  
(2)
Chodel  
(2)
Bydgoszcz  
(2)
Środa Śląska  
(2)
Choszczno  
(1)
Wola Krzysztoporska  
(1)
Radzionków  
(1)
Maćkowicze  
(1)
Brzezie  
(1)
Brzezina  
(1)
Krotoszyn  
(1)
Serby  
(1)
Leszno  
(1)
Warta  
(1)
Myszyniec  
(1)
Ustroń  
(1)
Ostrów Wielkopolski  
(1)
Łomna  
(1)
Wołomin  
(1)
Sajzy  
(1)
Wągrowiec  
(1)
Grodziec  
(1)
Jordanów  
(1)
Lubartów  
(1)
Strzelin  
(1)
Zaklików  
(1)
Janowo  
(1)
Bratnik  
(1)
Świnoujście  
(1)
Sadowne  
(1)
Reda  
(1)
Zambrów  
(1)
Raszków  
(1)
Swarzędz  
(1)
Babi Dół  
(1)
Ignatki-Osiedle  
(1)
Siedlce  
(1)
Radom  
(1)
Łagów  
(1)
Łaziska Górne  
(1)
Ksawerów  
(1)
Jaryszów  
(1)
Częstochowa  
(1)
Włodawa  
(1)
Gostyń  
(1)
Łosice  
(1)
Ożarów Mazowiecki  
(1)
Skierniewice  
(1)
Mikulin  
(1)
Kłodzko  
(1)
Kurów  
(1)
Młynowo  
(1)
Mysłowice  
(1)
Tuchów  
(1)
Wadowice  
(1)
Będzin  
(1)
Łęczna  
(1)
Miechów  
(1)
Kobyłka  
(1)
Ziębice  
(1)
Tulce  
(1)
Myślenice  
(1)
Kłobuck  
(1)
Bukowina Tatrzańska  
(1)
Andrychów  
(1)
Prudnik  
(1)
Gdynia  
(1)
Goleniów  
(1)
Sady  
(1)
Biskupice  
(1)
Pabianice  
(1)
Kochanowice  
(1)
Sulęcin  
(1)
Babice  
(1)
Zgorzelec  
(1)
Jarosław  
(1)
Krosno  
(1)
Skórzewo  
(1)