Przy zamówieniach powyżej 100zł przy przedpłacie wysyłka gratis.
Olej Rydzowy (z lnianki rydzowej) zimnotłoczony 250ml Oleovital
Właściwości oleju rydzowego (z nasion lnianki rydzowej):
olej rydzowy pomaga chronić żołądek, trzustkę i wątrobę,
wspiera leczenie artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów - RZS,
ma silne działanie przeciwmiażdżycowe,
Pomaga zachować korzystną florę bakteryjną w jelitach,
obniża ciśnienie i cholesterol,
zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru,
wzmacnia florę jelit jako że ma również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe,
jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E,
jest świetnym kosmetykiem - nawilża i regeneruje skórę,
świetny do olejowania włosów,
pomaga pozbyć się wyprysków i trądziku,
bogaty w antyutleniacze,
wspomaga golenie ran i blizn,
wspiera walkę z atopowym zapaleniem skóry - AZS.
Znakomity do olejowania włosów na mokro i na sucho oraz do skóry - najlepiej posmarować oczyszczoną twarz na noc samym olejem lub dodać olej do innego kosmetyku.
Pochodzenie i historia
Olej rydzowy (inne nazwy: olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy) w dzisiejszych czasach jest dość mało znany. A jeszcze kilkadziesiąt lat temu królował na polskich stołach. Niewiele mówi się o tym, że stanowił on część kulinarnej polskiej tradycji. Został zapomniany w połowie XX wieku, gdy zastąpiły go m.in. olej rzepakowy i słonecznikowy. Obecnie olej ten powoli powraca do łask ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.
Olej lniankowy wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna (camelina sativa), która także ma wiele innych nazw: lennica, lnicznik, judra, rydz, rydzyk, ryżyk. Nazwa „rydz” pochodzi od brunatno-rdzawego zabarwienia jej nasion. Mnogość nazw ludowych świadczy o tym, iż dawniej była to dość pospolita roślina. Obecnie w naszym kraju lnianka jest uznawana za archeofit.
Olej rydzowy (z lnianki) - właściwości zdrowotne
Olej rydzowy tylko w około 10 proc. składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Większość z nich (54 proc.) stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z których najwięcej jest kwasu alfa-linolenowego: 40,6 proc.), a ok. 36 proc. stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych. Jednak olej rydzowy zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20 proc. sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go na tle innych olejów. Ponadto olej z lnianki znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym (52,2 proc.), pod względem największego udziału wspominanego już kwasu alfa-linolenowego (omega-3) - 40,6 proc. Znajduje się jednak na pierwszym miejscu pod względem najkorzystniejszego udziału kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Na drugim miejscu znajduje się olej lniany (0,5:1). Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w oleju jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwości zdrowotne.
NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją, kłopotom ze wzrokiem, depresji, otyłości i cukrzycy typu 2, a także chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom. NNKT słyną także z tego, że obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorób serca z nią związanych, np. choroby niedokrwiennej serca. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, poziom "złego" cholesterolu u pacjentów, którym olej rydzowy podawano przez dwa tygodnie, spadł o 12 proc. Warto wiedzieć, że wystarczy łyżeczka oleju rydzowego, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Właściwości antymiażdżycowe posiada także zawarta w oleju rydzowym witamina E. Ponadto wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, a także przed tworzeniem się zakrzepów. Dzięki niej olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce, gdyż "witamina młodości" jest antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę.
„Lepszy rydz niż nic”
O właściwościach oleju z lnicznika siewnego wiedziano już w odległych czasach, skąd wzięło się powyższe powiedzenie — znaczyło ono tyle, że nasiona lnianki można było siać na glebach, na których nie udawały się inne uprawy.
Olej rydzowy (z lnianki) - zastosowanie w kuchni
Oleju rydzowy może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od tego, czy do jego wyrobu została użyta jara, czy ozima odmiany lnianki. Jego smak jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny.
Olej rydzowy w 2009 został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Zdobył też nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Wystarczyło małą cebulę posiekać w drobną kostkę, posolić i poczekać aż zmięknie. Następnie należało zalać ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawić pieprzem i szczyptą papryki. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek. Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy. Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.
Na oleju z lnianki nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.
Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).
Olej rydzowy (z lnianki) - zastosowanie w kuchni
Oleju rydzowy może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od tego, czy do jego wyrobu została użyta jara, czy ozima odmiany lnianki. Jego smak jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny.
Olej rydzowy w 2009 został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Zdobył też nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Wystarczyło małą cebulę posiekać w drobną kostkę, posolić i poczekać aż zmięknie. Następnie należało zalać ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawić pieprzem i szczyptą papryki. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek. Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy. Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.
Na oleju z lnianki nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.
Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3700kJ / 900 kcal
Tłuszcz, w tym
100 g
-kwasy tłuszczowe nasycone
11 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone
34 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone
55g
Węglowodany, w tym:
0 g
-cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3700kJ / 900 kcal
Tłuszcz, w tym
100 g
-kwasy tłuszczowe nasycone
11 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone
34 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone
55g
Węglowodany, w tym:
0 g
-cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3700kJ / 900 kcal
Tłuszcz, w tym
100 g
-kwasy tłuszczowe nasycone
11 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone
34 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone
55g
Węglowodany, w tym:
0 g
-cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Olej z rydzowy dawkowanie: Jedna łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia oraz przeciwdziałają problemom z nadwagą. Dawka lecznicza to 5-10 g (1-2 łyżeczek) dwa razy dziennie, najlepiej na czczo. Olej rydzowy jest świetną alternatywą dla osób, które nie tolerują specyficznego posmaku oleju lnianego. Przeciwwskazania: Oleju z lnianki nie ma przeciwwskazań do stosowania niemniej jednak osoby przyjmujące na stale leki powinny skonsultować to z lekarzem.
Olej RYDZOWY OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich ziaren LNIANKI RYDZOWEJ. Olej ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.
Przechowywanie: przechowywać w lodówce w temp. 4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej rydzowy powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492
Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®