O przedmiocie

Przy zamówieniach powyżej 100zł przy przedpłacie wysyłka gratis.

Właściwości oleju sojowego:

olej sojowy- bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, które zapobiegają miażdżycyi związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca,
wspomaga prawidłową pracę mózgu (poprawia pamięć i koncentrację) i wzroku.
wzmacnia również odporność organizmu,
ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych,
olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc,
dzięki zawartości lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego,
Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny która jest zaś skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowychi znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie,
olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E(10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.
Olej sojowy stosowany jest także w kosmetyce do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebumi łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.
Jest poza tym bogaty w witaminy z grupy B, witaminy Eoraz K, błonnik, fitosterole oraz mikroelementy, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.
Pochodzenie i historia

Olej sojowy jest olejem roślinnym, pozyskiwanym z rośliny o botanicznej nazwie Glycine Max. Jest to jeden z najpopularniejszych olejów naturalnych na świecie, być może z tego powodu, że soja stała się jedną z najchętniej uprawianych roślin, zwłaszcza w ostatnich latach.  Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Rzadziej uprawiana jest także w Polsce m.in. od niedawna w naszym gospodarstwie rolnym związanym z olejarnią. Wytwarzana u nas soja uprawiana jest w sposób ekologiczny.

 

Olej sojowy - najważniejsze właściwości zdrowotne:

Regulacja poziomu cholesterolu
Zawarte w oleju sojowym egzogenne kwasy tłuszczowe NNKT wspomagają naturalną regulację prawidłowego poziomu cholesterolu. Kwas omega-3 redukuje zły cholesterol, a inne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, beta-sitosterol, zmniejszają poziom złogów cholesterolu w jelitach, nawet o 10-15%. Tym sposobem olej solowy wyraźnie redukuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca oraz udar mózgu.

Działanie antyoksydacyjne
Wysoka zawartość witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Olej sojowy zapewnia dostarczenie dobrze przyswajalnej witaminy, która jest bezpośrednio związana z naturalnymi procesami poprawy wyglądu, zmniejszaniem blizn potrądzikowych, ochrony skóry przed oparzeniami słonecznymi i stymulacją tworzenia się nowych komórek skóry w procesach gojenia. Witamina E wzmacnia również cały układ odpornościowy, eliminując wolne rodniki z organizmu, które doprowadzają do chorób takich jak nowotwory, przedwczesne starzenie się i choroby serca.

Zdrowe kości
Olej sojowy dostarcza również bardzo ważnej dla zdrowia witaminy K, która doskonale przeciwdziała osteoporozie. Może ona skutecznie stymulować odbudowę i gojenie się tkanki kostnej. Choć często rozwój kości łączy się głównie z wapniem, to witamina K również posiada na nie zbawienny wpływ, dlatego warto spożywać odpowiednie ilości olejku sojowego.

Podniesienie poziomu poznawczego
W przypadku choroby Alzheimera obumieraniu ulegają połączenia neuronowe, sprawiając, iż chory zaczyna tracić kontakt z otoczeniem, a ostatecznie przestaje samodzielnie funkcjonować w społeczeństwie. Olej sojowy, zawierający duże ilości witaminy K, wykazuje naturalne działanie zapobiegawcze i ochronne, a nawet odwracające skutki tej choroby. Chroni także komórki mózgowe przed zgubnym działaniem wolnych rodników.

Zdrowe oczy i skóra
Kwasy omega-3, które tworzą 7% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju sojowym, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Spełniają rolę zwalczającą nadmiar złego cholesterolu i chroniącą błony komórkowe skóry. Właśnie dzięki temu, olej sojowy doskonale chroni delikatne obszary skóry i oczu. Stosowany w diecie, zapewnia również poprawę jakości wzroku i skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, mogącymi doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

Olej sojowy uważany jest także za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej (w tym także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, czyli AZS) oraz łamliwych włosów i paznokci. Ze względu na zdolność do obniżania produkcji sebum (czyli łoju), przyda się jednak równie dobrze cerom tłustej i mieszanej. Bywa także dodawany do olejków lub kremów do masażu.

 

Olej sojowy - zastosowanie w kuchni
Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20⁰C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E). Po otwarciu  przechowywać go w lodówce.

 

Wartość odżywcza

100 ml

Wartość energetyczna (energia)

3441kJ / 837 kcal

Tłuszcz, w tym

93 g

     -kwasy tłuszczowe nasycone

13 g

     -kwasy tłuszczowe jednonienasycone

24 g

     -kwasy tłuszczowe wielonienasycone

53g

Węglowodany, w tym:

0 g

      -cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

 

Olej sojowy dawkowanie: trzy łyżeczki  (12g)  oleju sojowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia oraz przeciwdziałają problemom z nadwagą. Przeciwwskazania:  soja zawiera ten sam alergen, co orzeszki ziemne, z tego powodu należy bacznie uważać, jeżeli jesteśmy uczuleni na ten składnik diety.

Dostępne pojemności: 250 ml, 500ml, 1000ml.

 

Olej SOJOWY OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich ziaren soi zwyczajnej. Olej ten  wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.

Przechowywanie:  przechowywać  w temp.  4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła; po otwarciu przechowywać w lodówce.

Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej sojowy powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.

Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492             

Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia.                       www.oleovital.pl  ®

 

Stan Nowy
Kod producenta Polska
Marka Oleovital
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: be0db383-b097-42f9-8681-d50e22eb1733

Podobne wyszukiwania