Właściwości oleju z czarnuszki:
Świeży olej z czarnuszki to propozycja, którą oferuje nasz sklep internetowy. Jest to produkt, który zawsze sprzedajemy świeży– wytwarzamy go na bieżące zamówienia klientów. Olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno w temperaturze nie przekraczającej 38⁰C jest całkowicie naturalnym tłuszczem. Nierafinowany, bez chemicznych dodatków oraz konserwantów, posiada wszystkie wartości odżywcze. Dlatego olej ten idealnie nadaje się jako element diety, wspomaga odchudzanie. Ma zastosowanie także jako naturalny kosmetyk na skórę, włosy i paznokcie.
Olej z czarnuszki powstaje ze świeżych segregowanych ziaren. Ma połączenie koloru brązowego, żółtego i zielonego, a aromat jaki posiada jest wyraziście ziołowy, intensywnie korzenny. Jego termin ważności od dnia tłoczenia wynosi 3 miesiące. Należy przechowywać go w lodówce. Na realizację zamówienia potrzebujemy 2-5 dni roboczych.
Jakie właściwości ma olej z czarnuszki oferowany przez nasz sklep? Oprócz tego, że naturalnie wykorzystuje się go do potraw, to jeszcze posiada wiele innych zalet:
działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
łagodzi reakcje alergiczne oraz objawy astmy,
wspomaga pracę układu odpornościowego,
obniża ciśnienie krwi ,
pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz innych dolegliwości żołądkowych,
reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi,
przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych,
poprawia kondycję włosów i paznokci,
wykorzystywany jest w aromaterapii.
Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany "złotem faraonów". Nic dziwnego - olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki a rak:
Olej czarnuszkowy, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony, ma potencjalne działanie antynowotworowe. Z licznych badań - laboratoryjnych i na zwierzętach - wynika, że olej z czarnuszki przyczyniał się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju.
Jak przekonują amerykańscy naukowcy, olej hamował wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka (nowotworu skóry i tkanki podskórnej). Z kolei egipscy naukowcy w 2012 roku odkryli, że ekstrakt z oleju czarnuszkowego zmniejszył żywotności komórek raka wątroby, a w 2014 roku saudyjscy badacze doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego raka płuca. Ponadto w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania i śmierci komórek rakowych jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Wszystko głównie dzięki w/w związkowi o nazwie tymochinon. Ponadto z badań tureckich naukowców wynika, że stosowanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroniło szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii.
Olej z czarnuszki a zdrowie wątroby: Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w ciele. Prawie każda toksyna jest przetwarzana przez wątrobę, a żółć z wątroby jest kluczem do trawienia tłuszczów i utrzymywania dobrego stanu umysłu i ciała. Dla tych, którzy zmagali się ze słabą funkcją wątroby ze względu na skutki uboczne leków, spożywanie alkoholu lub choroby, olej z nasion czarnuszki może znacznie przyspieszyć proces gojenia. W ostatnich badaniach naukowcy odkryli, że olej ten korzystnie wpływa na funkcje wątroby i pomaga zapobiegać zarówno uszkodzeniom, jak i chorobom.
Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Z badan klinicznych wynika, że olej powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Nadmiar tych dwóch ostatnich substancji w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca czy zawał. Z kolei dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.
Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych
Z badań klinicznych wynika, że olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzema atopowa. 152 pacjentom z tymi schorzeniami podawano kapsułki zawierające 500 mg oleju. Po okresie leczenia olejem istotnie malały kliniczne objawy choroby, szczególnie u dzieci (u 80 proc. z nich zmniejszał się katar sienny, złagodzeniu ulegały objawy astmy). Badania sugerują, że olej może być środkiem pomocniczym w leczeniu dolegliwości alergicznych.
Olej z czarnuszki - zastosowanie w kosmetyce
„Złoto faraonów” jest nie tylko produktem smacznym i zdrowym, ale także korzystnym dla naszego wyglądu. Regularnie aplikowany bezpośrednio na skórę sprawia, że zmarszczki stają się mniej widoczne, a te płytsze znikają niemal całkowicie. Pozostawia efekt optycznego napięcia skóry i nadania jej elastyczności
Olej z czarnuszki polecany jest także osobom ze skłonnością do nadwrażliwości na działanie promieni ultrafioletowych. Przy stosowaniu go na skórę można w niedługim czasie zapomnieć o starzejącej się pod wpływem promieni UV skórze. Zalecany jest jako zamiennik filtra przeciwsłonecznego osobom, które z jakichś względów nie mogą korzystać z chemicznych, aptecznych filtrów.
Włosy również stanowią obszar, który można poddać działaniu oleju z czarnuszki. Olejowanie nim włosów sprawia, że stają się one mocne i błyszczące. Wcierany zmniejsza wypadanie włosów. Dotlenia skórę głowy, przez co poprawia ukrwienie, pobudza cebulki włosów do pracy i wzmacnia je, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów.
Olejek z czarnuszki wykazuje również działanie polegające na zmniejszeniu cellulitu. Poprawia on napięcie skóry, wzmacnia ją i uelastycznia. Nadaje się do aplikacji na blizny i rozstępy, by zapobiegać powstawaniu dalszych uszkodzeń skóry w obrębie tych miejsc.
Olej z czarnuszki - zastosowanie w aromaterapii:
Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.
Olej z czarnuszki - dawkowanie
Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Dobrodziejstwo natury, jakim jest olej z czarnuszki, w pewnych sytuacjach może nie mieć zbawiennego wpływu na zdrowie. Do takich sytuacji można zaliczyć niedociśnienie tętnicze, ponieważ czarnuszka ma działanie obniżające ciśnienie krwi.
Po olej z czarnuszki nie powinny także sięgać kobiety w ciąży lub podejrzewające ten stan u siebie. Jak wykazały badania, olejek ma działanie hamujące skurcze. Badanie przeprowadzono na szczurach, jednak mięsień, którego skurcze hamował olejek, to mięśnie macicy. Dlatego olej ten może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy, co niekorzystnie wpłynie na przebieg ciąży.
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3700 kJ / 900 kca
Tłuszcz, w tym:
100 g
-kwasy tłuszczowe nasycone
20 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone
26 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone
54 g
Węglowodany, w tym:
0 g
-cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Olej z czarnuszki OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych ziaren. Olej z czarnuszki wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Może być stosowany m.in. jako środek na wrzody i różne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, ma zastosowanie w eliminowaniu bakterii Helicobacter pylori, która stanowi najczęstszą przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ochronne (zwłaszcza na miąższ wątroby i nerek). Olej z czarnuszki ma także potencjalne właściwości antynowotworowe.
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej ten powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492
Najlepiej spożyć 3 miesiące od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®