Przy zamówieniach powyżej 100zł przy przedpłacie wysyłka gratis.
Właściwości oleju z orzechów włoskich OleoVital® :
Olej tłoczony z orzechów włoskich posiada żółto- brązowe zabarwienie i ma charakterystyczny orzechowy zapach. Wyczuwalna jest także delikatna karmelowa nuta. Wszystko to sprawia, że olej ten idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów i dressingów. Bardzo ważne jest, aby stosować go wyłącznie na zimno. Po poddaniu obróbce termicznej, traci swoje cenne właściwości.
W oleju z orzechów włoskich kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych typu kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolowy. Produkt ten obfituje także w witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Przeważają tutaj kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Zaledwie 9g/100g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.
Co więcej, olej z orzechów włoskich przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a więc wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i układ krążenia. Olej ten wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Polecany jest także osobom borykającym się z niezagojonymi ranami, gdyż posiada właściwości antyseptyczne.
Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdza się w walce z Candidą, gdyż wykazuje działanie antygrzybiczne. Warto po niego sięgać także w przypadku problemów trawiennych, gdyż posiada właściwości przeczyszczające, a do tego usprawnia perystaltykę jelit i trawienie. Jest nieoceniony w walce z zaparciami i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Olej z orzechów włoskich ceniony jest nie tylko ze względu na swój piękny orzechowy zapach i wyjątkowy smak, ale przede wszystkim z powodu składu i prozdrowotnych właściwości. Zimnotłoczony olej posiada właściwości antyrakowe. Jako, że jest to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wykazuje działanie łagodzące stany zapalne.
Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale także przeciwbakteryjnie. Można po niego sięgnąć w przypadku rozwoju infekcji ran, gdyż posiada właściwości antyseptyczne. Jako, że olej ten obfituje w witaminy i antyoksydanty, przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Spożywanie go, chroni nas także przed rozwojem grzybów, a szczególnie przed patogennym rozrostem szczepu Candida.
Olej z orzechów włoskich wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwcholesterolowe oraz wyszczuplające i przeczyszczające. Na skórę działa zmiękczająco, regenerująco, odżywczo i przeciwutleniająco oraz zapewnia ochronę przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem ultrafioletowym. Co ciekawe, olej z orzechów włoskich posiada także właściwości rozcieńczające, dlatego też świetnie sprawdza się jako rozpuszczalnik.
Olej z orzechów włoskich Oleovital– skład
Olej z orzechów włoskich jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, do których należą między innymi:
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, linolenowy, oleinowy. Kwasy te są niezbędne w codziennej diecie. Odpowiadają z prawidłowe funkcjonowanie serca, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, poprawiają działanie systemu immunologicznego, podnoszą zdolność umysłową, przyczyniają się do walki z otyłością, są składnikiem komórek mózgu czy siatkówki oka.
Witamina A – jest to witamina niezbędna do wzrostu, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza szkodliwe dla całego organizmu i odpowiedzialne za uszkodzenia komórek (również dla skóry i włosów) wolne rodniki. Niedobór witaminy A powoduje ogólne osłabienie organizmu, sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe. Pojawiają się wysypki, spada apetyt, mogą występować także zaburzenia widzenia i ogólne poczucie zmęczenia.
Witamina E – to kolejny potężny przeciwutleniacz zmniejszający działanie wolnych rodników. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy i reguluje procesy metaboliczne. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, pomaga regulować wydolność mięśni. Niedoborowi witaminy E towarzyszy często zmęczenie, anemia, starzenie się skóry (rogowacenie i wysuszanie), degeneracja mięśni, problemy z układem kostnym i z zębami.
Witamina K – reguluje procesy krzepnięcia krwi, bierze udział w metabolizmie kości i wzmacnia ich strukturę. Witamina K jest nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłonięcia przez organizm.
Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, zmniejszają napięcie nerwowe. Poszczególne witaminy z grupy B wykazują między innymi następujące działanie: poprawiają sprawność intelektualną, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, podnoszą odporność organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi, współtworzą i utrzymują prawidłową strukturę komórek.
Olej z orzechów włoskich Oleovital – właściwości zdrowotne
Olej z orzechów włoskich, z uwagi na zawarte w nim składniki, ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że powinien być stosowany głównie na zimno lub jako składnik przygotowywanych potraw – olej z orzechów włoskich podczas smażenia, nie dość, że zdecydowanie pogarsza walory smakowe (olej staje się gorzki i traci swój orzechowy, lekko karmelowy smak), to dodatkowo traci część właściwości zdrowotnych.
Działanie oleju z orzechów jest następujące:
-Łagodzi stany zapalne – głównie za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.
-Działa antybakteryjnie i antyseptycznie – może zmniejszać ryzyko pojawienia się lub rozwoju infekcji ran.
-Ma działanie przeciwgrzybicze.
-Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
-Wspomaga przemianę materii i może przyczyniać się do utraty wagi (stosowany w rozsądnych ilościach jako dodatek do dań).
-Działa przeciwbólowo – stosowany np. do masażu ciała.
-Spowalnia procesy starzenia się organizmu (w tym procesy starzenia się skóry) – dostarcza organizmowi wartościowe składniki odżywcze i zmniejsza działanie wolnych rodników.
-Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Olej z orzechów włoskich na włosy i skórę – właściwości pielęgnacyjne
Olej z orzechów włoskich można stosować również do włosów i na skórę. Wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:
Wspiera procesy regeneracyjne komórek skóry.
Odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry i włosów.
Nawilża i zmiękcza skórę.
Redukuje przedwczesne oznaki starzenia – doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej lub suchej. Polecany jest szczególnie do smarowania miejsc podatnych na pojawianie się zmarszczek, np. na skórę wokół oczu i ust.
Łagodzi objawy infekcji grzybiczych skóry i pomaga zapobiegać nawrotom.
Wspomaga wzrost włosów – wmasowywaćw skórę głowy.
Wygładza i odżywia włosy, nadając im blask – można nakładać go bezpośrednio na całą długość włosów, pozostawić przynajmniej na godzinę (a nawet na całą noc) i zmyć delikatnym szamponem bez SLS.
Warto pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, więc nie powinno się go przechowywać zbyt długo po otwarciu. Idealne warunki do przechowywania to temperatura pokojowa lub nieco niższa (oleju nie powinno przechowywać się w lodówce) oraz zacienione miejsce.
Wartość odżywcza
100 ml
Wartość energetyczna (energia)
3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz, w tym
92 g
-kwasy tłuszczowe nasycone
9,4 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone
17,7 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone
64,9g
Węglowodany, w tym:
0 g
-cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Olej z orzechów włoskich dawkowanie: 5-10ml oleju z orzecha włoskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu i stanowią profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia. Przeciwwskazania: orzechy mogą powodować alergie, z tego powodu należy bacznie uważać, jeżeli jesteśmy uczuleni na ten składnik diety. Przeciwskazany także u osób z wysoką krzepliwością krwi.
Dostępne pojemności: 250 ml, 500ml, 1000ml.
Olej z orzechów włoskich OleoVital® wytworzony w Polsce tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z najlepszych przesegregowanych polskich orzechów pochodzących z naszego gospodarstwa rolnego w jednym z najczystszych rejonów Polski. Olej ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-20°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła; po otwarciu przechowywać w lodówce.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad - przed użyciem wstrząsnąć. Olej ten powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Kraj pochodzenia: Polska. Producent: OleoVital, Grajów 200, 32-020 Wieliczka, tel. 693730492
Najlepiej spożyć do 6 miesięcy od daty tłoczenia. www.oleovital.pl ®