Olej z pestek dyni jest tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni. Olej zawsze tłoczymy na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta. Sedymentacja oleju jest naturalna trwa minimum 3 dni, co pozwala zachować wszystkie, znajdujące się w nasionach dyni składniki odżywcze, które nadają mu unikalne właściwości zdrowotne. Olej z Jurajskiej Tłoczarni jest w 100% naturalny.
Olej dyniowy bywa stosowany na pasożyty u dorosłych i u dzieci. Olej z pestek dyni ma zastosowanie także w profilaktyce chorób układu krążenia, przerostu gruczołu krokowego i w kosmetyce. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki dziennie u dzieci i 2 łyżeczek u dorosłych.
Właściwości
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, do których należą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego olej z dyni zalecany jest w każdym wieku, szczególnie osobom starszym. Zawarte w oleju z dyni fitosterole wpływają też na stany zapalne w organizmie, szczególnie na choroby reumatyczne. Możliwe jest złagodzenie dolegliwości i stanów zapalnych w strukturach kostno-stawowych u osób regularnie zażywających olej dyniowy.
Fitosterole obniżają też poziom dihydrotestosteronu, czyli DTH. Jest to hormon odpowiedzialny za nadmierny rozrost prostaty i łysienie typu męskiego. Olej z pestek dyni zapobiega tym zjawiskom oraz może łagodzić objawy w łagodnym przeroście gruczołu krokowego.
Olej z pestek dyni na pasożyty działa toksycznie, ale jest bezpieczny i zdrowy dla ludzi. Pasożyty układu pokarmowego na skutek kontaktu z zawartymi w oleju dyniowym kukurbitacynami zostają sparaliżowane, dlatego łatwiej usunąć je z organizmu.
Prozdrowotne wskazania do stosowania oleju z pestek dyni:
Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi, stabilizują też tzw. profil lipidowy (poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL, a także trójglicerydów).
Fitosterole zapobiegają tzw. hipercholesteolemii (nadmiernemu stężeniu cholesterolu w osoczu krwi), działają też antyoksydacyjnie (zwalczają wolne rodniki, czyli szkodliwe reaktywne formy tlenu przyczyniające się m.in. do starzenia organizmu) oraz przeciwnowotworowo.
Kwasy fenolowe – również neutralizują wolne rodniki, zapobiegają też uszkodzeniom skóry powstającym pod wpływem promieniowania słonecznego.
Tokochromanole, skwalen i barwniki roślinne – także są cennymi antyoksydantami.
Tokotrienole działają neuroprotekcyjnie, przeciwdziałając chorobom degenerującym układ nerwowy.
Tryptofan – uczestniczy w syntezie serotoniny, hormonu kluczowego dla ludzkiego samopoczucia.
Alkaloidy wykazują działanie przeciwpasożytnicze.
Wartości odżywcze oleju z pestek dyni
Pestki dyni zawierają w swoim składzie (dane: A. Antoniewska):
37,8-45,4% tłuszczu,
25,2-37% białka,
11% węglowodanów,
6% błonnika pokarmowego,
witaminy (kwas foliowy, niacyna, A, C i E),
składniki mineralne (cynk, magnez, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, mangan, selen).
Elementy te znajdują się również w składzie oleju z pestek dyni. Tak, jak zostało zasygnalizowane wyżej, produkt ten ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których wymienić należy przede wszystkim:
kwas linolowy (zawartość 46 procent) - wielonienasycony, zaliczany do grupy omega-6. Ze względu na to, że nie jest wytwarzany przez organizm, stanowi niezbędny składnik diety. Jest źródłem energii, zapobiega utracie wody przez skórę, chroni przed przedostawaniem się szkodliwych drobnoustrojów z zewnątrz, pełni rolę prekursora dla licznych substancji będących budulcem tkanek.
kwas oleinowy (zawartość 33 procent) - jednonienasycony, typu omega -9, dla ludzkiego organizmu ważny między innymi ze względu na udział w procesach przemiany materii.
Oprócz tego warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość fitosteroli, a więc substancji korzystnie wpływających między innymi na gospodarkę cholesterolową oraz męską płodność.
Należy pamiętać, że olej z pestek dyni jest bardzo kaloryczny, dlatego mimo korzystnych właściwości prozdrowotnych, powinien być w celach kulinarnych i leczniczych używany z umiarem.
100 ml produktu dostarcza aż 900 kilokalorii. Jak łatwo obliczyć, jedna łyżka stołowa o wielkości 10 ml to 90 kcal.