Ol Istria to najbardziej znana na świecie chorwacka oliwa z oliwek. Dzięki wyrazistemu owocowemu aromatowi oraz bogatemu smakowi pełnemu orzechowych i ziołowych nutek, Ol Istria Extra Virgin zdobyła spora popularność na całym świecie.
Istria jest najbardziej wysuniętym na północ oliwnym regionem świata, co jest największą przewagą oliwy z tego regionu. Główny sekret wyjątkowego aromatu i smaku istryjskiej oliwy leży w niskich temperaturach, w których dojrzewają oliwki. Dzięki nim okres dojrzewania jest krótszy a oliwa zaczyna akumulować się w oliwkach później niż w bardziej południowych regionach. Okres akumulacji oliwy w południowych regionach przypada na period największych upałów, co relatywnie zmniejsza jakość pozyskanego produktu. W Istrii zaś okres akumulacji oliwy zaczyna się już po największych upałach, dzięki czemu udaje się wytłaczać oliwę najwyższej jakości
Ol Istria jest największym producentem oliwy w Chorwacji. Gaje oliwne należące do Ol Istria liczą ponad 65 000 krzewów, umieszczonych na obszarze 220 hektarów wzdłuż wybrzeża. To daje możliwość Ol Istria uprawiać sporą listę odmian oliwek: istarska bjelica and buža, leccino, pendolino, picholino and ascolana. Zbieranie oliwek odbywa się na kilka sposobów: ręcznie, grabiami oraz maszynowo. Po zbiorze oliwki muszą być jak najszybciej przetransportowane do olejarni, ponieważ optymalne jest jak najszybsze ich przetworzenie (w ciągu 12 godzin), aby zapobiec rozwojowi mikroorganizmów.