Witam Posiadam na sprzedaż orkisz stare odmiany oberkulmer rotkorn w łusce do siewu, obłuszczone ziarno oraz mąkę orkiszową. Na orkisz posiadam certyfikat eko, odbiór osobisty lub dostawa kurierem Więcej informacji udzielę pod nr tel. 602622328
Orkisz jest bardzo bogaty we właściwości odżywcze, w porównaniu z innymi zbożami najwartościowszy i najzdrowszy. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę.
Orkisz ma ogromne zastosowanie, a z jego ziaren wytwarza się wiele różnych produktów, wśród których wymienić można: kasze, mąkę, pieczywo, otręby, płatki, syrop czy też kawę.
Orkisz to zboże niezwykle bogate w składniki odżywcze. 100 g produktu zapewni nawet 21% dziennego zapotrzebowania człowieka na białko i aż 30% na błonnik. Zawarty w orkiszu gluten rzadziej uczula niż zwykła pszenica i mogą go spożywać nawet osoby nietolerujące glutenu.
Orkisz posiada szeroki skład witamin i cennych minerałów takich jak: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K oraz błonnik, cukry, skrobie, sterole, minerały-cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. W 194 g orkiszu zawiera się 246 kcal, cenne węglowodany.
Orkisz charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka i niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej w ziarnach. Kompozycja aminokwasów jest inna niż w białkach pszenicy, orkisz zawiera sporo lizyny i metioniny (aminokwasów niezbędnych dostarczanych wraz z dietą i niewytwarzanych przez człowieka), których brakuje pszenicy.
Zawartość makroskładników odżywczych w orkiszu (dane orientacyjne)
1. Skrobia [% suchej masy SM] 62
2. Cukry [% SM] 2,2
3. Węglowodany [% SM] 66,1
4. Błonnik ogółem [% SM] 10,9
5. Błonnik rozpuszczalny [% SM] 9,3
6. Błonnik nierozpuszczalny [% SM] 1,7
7. Białko [% SM] 15,6
8. Proporcja gliadyn do glutenin 3,5:1
9. Tłuszcz [% SM] 2,5
10. Sterole [μg/g SM] 527-963
Zawartość witamin i składników mineralnych w orkiszu
1. Wapń [mg/100 g] 27
2. Żelazo [mg/100 g] 4,44
3. Magnez [mg/100 g] 136
4. Fosfor [mg/100 g] 401
5. Potas [mg/100 g] 388
6. Sód [mg/100 g] 8
7. Cynk [mg/100 g] 3,28
8. Witamina B1 (tiamina) [mg/100 g] 0,364
9. Witamina B2 (ryboflawina) [mg/100 g] 0,113
10. Witamina B3 (niacyna) [mg/100 g] 6,843
11. Witamina B6 (pirydoksyna) [mg/100 g] 0,230
12. Witamina E [mg/100 g] 0,79
<p class="MsoNormal">
ziarno <em>(Triticum spelta) </em>szczególnie dla alergików<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal"><em>CHARAKTERYZUJE SIĘ WIĘKSZĄ ZDOLNOŚCIA PRZYSTOSOWAWCZĄ I ODŻYWCZĄ. PORÓWNUJĄC JĄ Z PSZENICĄ ZWYCZAJNĄ MA WIĘKSZĄ ZAWARTOŚĆ BIAŁKA (13-17%) , ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I GLUTEN DOBRZE PRZYSWAJALNY PRZEZ NASZ ORGANIZM.</em><p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Ø Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi<p class="MsoNormal">Y Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny<p class="MsoNormal">Y Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków<p class="MsoNormal">Y Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia<p class="MsoNormal">Ø Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji<p class="MsoNormal">Ø Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych<p class="MsoNormal">Ø Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia<p class="MsoNormal">Ø Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.<p class="MsoNormal"> Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele<p class="MsoNormal">działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe,<p class="MsoNormal">witaminę B, żelazo i białko.<p class="MsoNormal">