O przedmiocie

  • Ostropest w postaci nasion mielonych należy przyjmować 2–3 łyżeczki dziennie.

  • można stosować jako dodatek do wielu potraw

  • dodatek do koktajli i deserów

  • Profilaktycznie - 1 łyżkę zmielonych nasion zalać 1 szklanką wrzątku . Parzyć 10-15 min. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.

Ostropest plamisty  – jak jeść? Do czego dodawać i jak je przygotować?

Nasiona, aby je zjeść muszą zmielone. Najlepiej zalać je płynem np. mlekiem krowim, mlekiem kokosowym lub innym napojem roślinnym, wodą, sokiem i odstawić na kilka godzin.

W ten sposób uzyskuje się gęsty żel, z którego można zrobić wiele potraw. Może on być składnikiem deserów, koktajli, puddingów.

Dobrze sprawdzą się również jako składnik ciast lub jako dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów oraz zagęstnik do zup i sosów.

Czy ostropest można jeść na surowo?

Ziarna ostropestu są jadalne i można kupić je w całości lub w formie zmielonej. Można stosować je bez obróbki, dodając do sałatek, jogurtów, owsianki czy smoothie. Nasiona ostropestu mają neutralny smak.

Jak przygotować ostropest plamisty?

Z ostropestu plamistego najlepiej przygotować napar. W tym celu należy wykorzystać zmielone nasiona ostropestu (najlepiej świeżo zmielone). Mielone ziarna ostropestu należy zalać gorącą wodą, a następnie przykryć i pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie można napar z ostropestu wypić.

Stan Nowy
Kod producenta 30,09,2025
Nazwa Ostropest mielony
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.535 kg
Typ jednoskładnikowe
Rodzaj ostropest
Postać nasiona
Marka Trzy Ziarna
Waga netto 500.00 g
Cechy dodatkowe bez barwników, bez cukru, bez GMO, bez jodu, bez kazeiny, bezpieczny dla kobiet w ciąży, czysty (bez dodatków)
Podstawowy składnik ostropest
EAN (GTIN) 5902802803467
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 34ec7d1b-0851-4e36-95be-6103ca21123a

Podobne wyszukiwania