Przedmiotem sprzedaży jest owoc jałowca, cena dotyczy 1kg produktu. Jałowiec zbierany własnoręcznie z ekologicznych terenów mazowieckich, Zielone Płuca Polski Natura 2000 przez Certyfikowany Zielarz Fitoterapeuta.
OWOCE JAŁOWCA
Owoce jałowca pospolitego, czyli jego szyszkojagody, należą do najcenniejszych skarbów lasu. Najwięcej wartości mają szyszkojagody czarne z sinoniebieskim nalotem. Zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, substancje żywicowe i woskowe, sole mineralne oraz biopierwiastki. To powoduje, że na użytek wewnętrzny jałowiec może być stosowany m.in. na artretyzm, reumatyzm, cukrzycę, dnę moczanową, dolegliwości dróg moczowych, nadczynności tarczycy, pomaga odtruć organizm, przy bolesnym miesiączkowaniu, zmęczenie. Stosowany zewnętrznie może być przydatny w przypadku bólu zęba, trudno gojących się ran i trądziku .Podręczniki medycyny ludowej zalecają stosowanie jałowca w postaci naparów, wywarów, wyciągów alkoholowych, wina (jałowiec zawiera sporo cukru), piwa, syropu, proszku, żucia jagód (na czczo- uśmierza ból żołądka, likwiduje brzydki oddech i zgagę) i przyprawy jałowcowej. Jałowiec działanie lecznicze zawdzięcza zasobności związków bioaktywnych. Olejek eteryczny ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Przetwory z jałowca mają działanie moczopędne, ponieważ zwiększają przepływ krwi przez nerki oraz nasilają przesączanie w kłębuszkach nerkowych. Zwiększa produkcję moczu, wraz z którym usuwane są z organizmu kwasy moczowe oraz sodu. Sprawia to że jałowiec pomaga na obrzęki oraz stymuluje oczyszczanie organizmu. Jałowiec wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, co także wynika z działania moczopędnego. Jałowiec pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co przyspiesza i wspomaga procesy trawienia spożytego pokarmu. Warto dodawać go do ciężkostrawnych i tłustych potraw mięsnych, ponieważ ułatwia ich trawienie. Jałowiec, a w zasadzie olejek jałowcowy ze względu na zawartość fitoncydy ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Fitoncydy to organiczne związki siarki określane jako naturalne antybiotyki. Związki tego typu wydzielane są przez niektóre rośliny wyższe tak jak cebula i czosnek. Mają działanie przeciwbakteryjne, bakteriostatyczne, grzybobójcze a także działanie przeciwwirusowe. Domowa nalewka z jałowca to tradycyjny sposób na bóle mięśniowo- miejscowe przekrwienie i rozgrzewa, co zmniejsza odczuwany ból. Olejek z jałowca znajduje się w maściach , przeznaczonych do nacierania skóry w przypadkach artretyzmu, reumatyzmu, stanów zapalnych mięśni i nerwów, oraz ból mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Olejek eteryczny z jałowca stymuluje ruch nabłonka w układzie oddechowym z zalegającej w nich wydzieliny (ułatwia odksztuszanie). Napar z jałowca działa napotnie i rozgrzewająco, dlatego można stosować go podczas przeziębienia. Olejek jałowcowy poprawia samopoczucie i łagodzi stany lękowe. Stosowany jest w aromaterapii do wzmocnienia sił fizycznych i psychicznych organizmu. Z szyszkojagód można przygotować domowej roboty napar do picia, a także syrop na przeziębienie. Fizjoterapeuta Henryk Różański zaleca pić 3-4 razy napar z jałowca przygotowany w następujący sposób.
Rozdrobnić 1 łyżkę owoców jałowca.
Rozdrobnione owoce jałowca zalać szklanką wrzątku lub ciepłego mleka. Odstawić miksturę pod przykryciem na 20 min.
Dla smaku można osłodzić miodem.
Na przeziębienie można wykorzystać olejek jałowcowy. Różański zaleca 4 krople rozpuścić w łyżce miodu i zażywać 2-3 razy dziennie.
NAPAR Z JAŁOWCA
Na 1 litr wody potrzeba 10-20g owoców jałowca- szyszkojagód (lub 1-2 łyżeczki na szklankę). Po zalaniu wrzątkiem wywar musi naciągnąć przez 3 minuty. Napar z owoców jałowca odtruwa organizm, przywraca apetyt i poprawia samopoczucie.
JAŁOWIEC PRZYPRAWA KUCHENNA
Z powodu walorów smakowych suche szyszkojagody jałowca są znakomitym dodatkiem do dziczyzny, pieczeni wołowej, kiszenia kapusty oraz marynat. Na owocach jałowca robi się jałowcówkę (czyli dżin). Na gałązkach wędzi się natomiast kiełbasy, wędliny i ryby. Lecz nie można spożywać go za dużo, ponieważ może zaburzyć czynności nerek.