Sprzedam owoce rokitnika pochodzące z własnej uprawy na działce.
Przy owocach znajdują się zebrane przypadkiem listki (widoczne na zdjęciu. Cena 1 kg to 80zł
Rokitnik - zastosowanie
Rokitnik zwyczajny to prawdziwe bogactwo witamin, które można odnaleźć nie tylko w owocach, ale również nasionach, czy liściach rokitnika. Szacuje się, że w roślinie tej można odnaleźć ok. 190 aktywnych substancji, z których część jest bardzo ważnym wsparciem dla odpowiedniego działania ludzkiego organizmu. W owocach tej rośliny można znaleźć mnóstwo witamin, kwasów organicznych, mikroelementów, czy garbników.
Doskonałe źródło witaminy C
Owoce rokitnika zawierają duże ilości witaminy C. Już 100 g produktu jest w stanie pokryć całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Co więcej, w rokitniku nie znajdziemy enzymu o nazwie askorbinaza i działa to zdecydowanie na plus tej rośliny. Askorbinaza rozkłada bowiem witaminę C i jest obecna w innych jej dobrych źródłach, np. owocach dzikiej róży. Oznacza to, że np. przy dłuższym przechowywaniu witamina C w takich owocach zanika. Nie dzieje się tak w przypadku rokitnika zwyczajnego i jego owoców, ponieważ askorbinaza w nich nie występuje.
Liście rokitnika i ich cenne pierwiastki
Wiele dobra znajdziemy również w liściach rokitnika, z których można przygotowywać prozdrowotne napary. Są one bowiem doskonałym źródłem takich pierwiastków jak potas, miedź, bor, żelazo, magnez, selen. Tutaj również znajduje się część ważnych witamin i kwasy organiczne.
Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Za część prozdrowotnych właściwości rokitnika odpowiadają również NNKT, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich rola wspierająca organizm ludzki jest bardzo ważna, ponieważ wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Działają także przeciwzakrzepowo. Wykazują również działanie antyateromatyczne, zatem obniżają poziom trójglicerydów, a także złego cholesterolu. NNKT mogą również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Rokitnik pospolity - bogactwo witamin
Wspomnieliśmy o tym, że w rokitniku znajduje się bardzo duża ilość stabilnej witaminy C. To jednak nie wszystko, jeśli chodzi o witaminowe wsparcie organizmu ze strony rokitnika. Z nasion, liści i owoców rokitnika zwyczajnego możemy pozyskać również witaminę E, D, A, K, PP, a także witaminy z grupy B.
Źródło antyoksydantów
Rokitnik pospolity to również bardzo dobre źródło antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Jest to profilaktyką wielu chorób, dlatego produkty o działaniu antyoksydacyjnym są ważne w codziennej diecie człowieka. Rokitnik zwyczajny zawiera również flawonoidy, które wspierają m.in. funkcje ochrony skóry.
Olej rokitnikowy - źródło cennych substancji
Z nasion i owoców rokitnika wytwarza się olej, który może być codziennym dodatkiem do diety w formie suplementu, ale również w formie przyprawy do dań. Ma delikatnie kwaskowaty, cierpki smak i sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych i warzywnych, a także surówek. Olej z rokitnika tłoczy się na zimno, co umożliwia mu zachowanie wszystkich cennych substancji. Włączenie go do codziennej diety może wspierać organizm w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności, ale również w poprawieniu niektórych procesów, co wpłynie na codzienne funkcjonowanie, samopoczucie i poziom energii.
Uzupełnienie niedoborów witaminy C
Niedobór witaminy C jest dość uciążliwy, a przy tym również niebezpieczny dla organizmu. Zdecydowanie bardziej jesteśmy podatni na infekcje, ale również doskwiera nam częstsze zmęczenie i brak apetytu. Możemy odczuwać bóle kości i stawów, pojawia się krwawienie dziąseł, a powstałe w różnych okolicznościach rany trudniej się goją. Są to klasyczne objawy niedoboru witaminy C, którą można suplementować m.in. zażywając rokitnik lub stosując olej rokitnikowy.
Łagodzenie bólu stawów przy reumatoidalnym zapaleniu stawów
Dolegliwości reumatyczne mogą być łagodzone przez niektóre substancje zawarte w rokitniku, m.in. beta-karoten oraz flawonoidy. W tym przypadku rokitnik pomaga jako przyrządzony z liści napar lub wyciąg z nich zawarty w suplementach diety.
Łagodzenie zgagi
Substancje zawarte w rokitniku mogą łagodzić uciążliwe dolegliwości związane ze zgagą.
Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
Rokitnik znany się również ze swoich właściwości bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Ma również działanie antyoksydacyjne i uwalnia od niebezpiecznych wolnych rodników. Ogromne znaczenie ma dla układu odpornościowego i możliwości uchronienia się przed standardowymi infekcjami.
Rokitnik w ogrodzie i kuchni
Rokitnik w ogrodzie to przyjemna dla oka roślina, która zmienia się wraz z porami roku, jednak - trzeba przyznać - przez niemal cały czas wygląda ładnie. Wczesną wiosną zauważymy na niej delikatne, żółte kwiaty, które są zwiastunem pojawienia się owoców. Pod koniec lata możemy już cieszyć się plonami w postaci pomarańczowo-czerwonych owoców, które są idealnym źródłem kwasu askorbinowego. Co więcej, owoce rokitnika mogą zostać na nim nawet przez całą zimę. Jesienią przebarwiają się liście rośliny, nadając jej ciekawego, nieco chłodniejszego wyglądu. Warto pamiętać, że dla jakości owoców zbiory najlepiej przeprowadzić po pierwszych przymrozkach.
W kuchni możemy cieszyć się dobrodziejstwem witamin, minerałów i wielu innych, cennych substancji, które zawarte są w rokitniku. Jeśli nie masz możliwości uprawiania rośliny samodzielnie, warto sięgnąć po suplementy, które z niej powstają: ekstrakty, wyciągi, a także olej z rokitnika.