Jezdna pakowarka próżniowa S-225 MP PX, tzw. Multi Packer szwajcarskiej firmy VAC-STAR to jedna z nielicznych pakowarek na rynku umożliwiająca pakowanie produktów w tackach lub woreczkach. Pakowarka jest przeznaczona do pakowania w próżni lub w atmosferze modyfikowanej większych porcji - do 10 kg.
Multi Packer znakomicie sprawdzi się w zakładach garmażeryjnych, przetwórstwie mięsnym, warzywniczym, piekarniczym. W zależności od potrzeb w pakowarce można zapakować produkty do worków (np. pieczywo, ciastka, owoce, wędlinę) lub gotowe dania do tacek. Dzięki temu można znacznie ograniczyć wyrzucanie nadmiaru przygotowanych produktów, zyskując równocześnie pewność, że pozostaną świeże. Dodatkowo przydatność produktów do spożycia wydłuży ich zamrożenie po zapakowaniu w próżni lub atmosferze modyfikowanej.
Przestawienie maszyny z pakowania w tackach na pakowanie do woreczków jest bardzo proste i trwa niezwykle krótko. Odcinanie folii w przypadku pakowania produktów do tacek nie odbywa się automatycznie, konieczne jest ręczne odcięcie ostrym narzędziem nadmiaru folii.
Po przestawieniu Multi Packera na pakowanie do woreczków podwójną wydajność zapewnią 2 listwy zgrzewu o długości 47 cm.
Możliwość zapisania do 100 programów gwarantuje ustawienie indywidualnych parametrów dla różnorodnych produktów. Wyświetlacz LCD pokazuje nazwy programów, co znacznie ułatwia użytkowanie urządzenia.
Pakowarka S-225 MP PX umożliwia pakowanie produktów zarówno w próżni jak i w atmosferze modyfikowanej - przy użyciu mieszanki gazów. Zastosowanie atmosfery zmodyfikowanej zamiast samej próżni znacznie wydłuża czas przechowywania produktów. Przykładowo czas przechowywania mięsa drobiowego zapakowanego w samej próżni wynosi do 7 dni, natomiast przy zastosowaniu gazu - nawet do 16-21 dni! Dodatkowo użycie gazu umożliwia pakowanie produktów delikatnych, które mogłyby zdeformować się podczas pakowania w samej próżni.
Pakowarka S-225 MP PX umożliwia również pakowanie mięs czerwonych, które dla dobrego wyglądu powinny być pakowane w mieszance gazowej z użyciem tlenu. Do pakowarki należy wówczas dokupić tzw. pompę tlenową.
Zapakowane próżniowo produkty wyglądają estetycznie, znacznie łatwiej je magazynować i transportować, nie przenikają do nich zapachy, ale przede wszystkim znacznie dłużej nadają się do spożycia.