O przedmiocie

Opis produktu

Patelnia MINERAL B BOIS marki DE BUYER to prawdziwy skarb kulinarny dla miłośników kuchni, którzy cenią sobie tradycyjne podejście do gotowania.

Wykonana ze stali węglowej, zabezpieczona naturalnym woskiem pszczelim, ta patelnia doskonale sprawdza się w smażeniu, grillowaniu i przyrumienianiu potraw. Jest idealna do podkreślania smaku dzięki tzw. reakcji Maillarda, podczas której dochodzi do karmelizacji naturalnych soków na powierzchni żywności, utrzymując jednocześnie jej miękkość w środku. Dzięki temu procesowi potrawy nabierają głębokiego aromatu i intensywnego smaku.

Patelnia jest niezwykle trwała, wykonana z naturalnych i bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Nie zawierają żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (właściwości antyalergiczne). Dzięki solidnemu, stalowemu korpusowi (2,5 – 3 mm) patelnia odporna jest na deformację, uderzenia i nagłe zmiany temperatury. Jakość tej patelni z biegiem czasu jedynie rośnie, co sprawia, że może być przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Ergonomiczna, nienagrzewająca się rękojeść patelni wykonana jest ze stali i drewna bukowego pochodzącego z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony. Dobrze chroni przed gorącem i nadaje patelni wyjątkowy wygląd. Uchwyt jest trwale nitowany, co producent potwierdza dożywotnią gwarancją. Trwałe nitowanie uchwytów to gwarancja wygody i długotrwałości patelni.

Naturalny wosk pszczeli zastosowany do zabezpieczenia naczynia chroni je przed utlenianiem. Należy pamiętać, aby przed pierwszym użyciem patelni dokładnie ją umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnej gąbki.

Patelnia MINERAL B BOIS nadaje się do wszystkich źródeł ciepła, w tym kuchenek indukcyjnych. Co więcej, można jej używać w piekarniku przez 10 min w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”), daje to jeszcze więcej możliwości kulinarnych. Nadaje się idealnie do smażenia, przyrumieniania, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw.

 

Właściwości MINERAL B BOIS:

  • Stal węglowa - bez żadnych powłok (właściwości antyalergiczne).

  • Z czasem użytkowania pokrywa się patyną, która naturalnie zapobiega przywieraniu potraw.

  • Jest równie dobrym przewodnikiem ciepła, jak patelnia żeliwna, ale bardziej odporna na pęknięcia.

  • Brak powłoki non-stick, mogącej wpływać na jakość zdrowia oraz jakość środowiska naturalnego.

  • Nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu uzyskasz chrupiące wykończenie potrawy.

  • Ergonomiczna, nienagrzewająca się rękojeść wykonana jest ze stali i drewna bukowego – nitowanie objęte dożywotnią gwarancją.

Wskazówki użytkowania:

  • Nie nagrzewaj pustej patelni, przed każdym użyciem rozgrzej ją z odrobiną tłuszczu.

  • Przed pierwszym użyciem konieczne jest sezonowanie patelni (instrukcja poniżej).

  • Przed przystąpieniem do sezonowania patelni, należy dokładnie ją umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnej gąbki

  • Nie używaj funkcji booster. Można używać w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 250°C (z wyjątkiem funkcji „grill”). Nie nagrzewać patelni gdy jest pusta - zwiększać temperaturę stopniowo.

Zasady pielęgnacji:

  • Po każdym użyciu wyczyść bez stosowania detergentów (spłucz ciepłą wodą, osusz i lekko natłuść olejem).

  • Przechowuj w suchym miejscu.

  • Nie należy myć w zmywarce.

  • Nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych (w tym indukcji).

Jak sezonować patelnię?

KROK 1 Zalej patelnię cienką warstwą oleju.
KROK 2 Podgrzewaj olej aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij patelnię z ognia, wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Patelnia nabierze ciemnego koloru, co oznacza, że wytworzyła się na niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialnej za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.

 

Cechy produktu

  • wykonana ze stali węglowej - nie zawiera żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (właściwości antyalergiczne)

  • pokryta woskiem pszczelim - zabezpieczenia i chroni przed utlenianiem

  • nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych w tym na indukcji

  • korpus o grubości stali  2,5 – 3 mm – odporny deformację, uderzeni i nagłe zmiany temperatury

  • ergonomiczny, nienagrzewający się uchwyt - wykonany ze stali i  drewna bukowego

  • trwałe nitowanie uchwytów patelni - dożywotnia gwarancja na nitowanie (gwarancja nie dotyczy uszkodzeń mechanicznych i/lub niewłaściwego użytkowania produktu)

  • możliwość stosowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych, również na indukcji

  • możliwość stosowania w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”)

  • nie należy nagrzewać patelni gdy jest pusta, nie stosuj funkcji booster

  • nadaje się do smażenia, przyrumieniania, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw

  • nie należy myć w zmywarce

  • przed pierwszym użyciem umyć naczynie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, spłukać obficie wodą i dokładnie osuszyć

  • sezonowanie patelni przed pierwszym użyciem nadaje jej właściwości non-stick

  • wyprodukowano we Francji

Parametry produktu

Kod produktu:

D-5710-28

Marka:

de Buyer

Materiał:

stal nierdzewna

Linia:

Mineral B Bois

Średnica (cm):

28

Wysokość (cm):

4

Grubość (mm):

3

Stan Nowy
Linia debuyer
Marka bez marki
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: c12cfa0f-2350-4ce5-b83d-561a340c8035

Podobne wyszukiwania