Pasta sezamowa Alarz pełnoziarnista to wysokiej jakości tahina z obranych, prażonych i mielonych nasion sezamu, bez dodatkowych składników.
Pasta produkowana jest z najwyższej jakości, najlepszych etiopskich nasion sezamu uprawianych na znanym obszarze Humra. Ta tahini ma głęboki, orzechowy pełny smak. Nie jest lepka, idealna na hummus, baba ganoush, do sosów tahini czy jako dodatek do falafela.
Al-Arz jest polecana przez największych Szefów Kuchni!
Nie zawiera:
- glutenu,
- laktozy,
- drożdży
- sztucznych barwników
- konserwantów
- GMO
- cukru
- pszenicy
Tahini pełnoziarnista różni się od zwykłej tahini głównie rodzajem ziaren sezamu, które są używane do jej produkcji oraz stopniem przetworzenia.
Oto kilka głównych różnic:
Wykorzystuje całe ziarna sezamu w procesie produkcji.
Ziarna są zazwyczaj nieoczyszczone, co oznacza, że zawierają całą skorupę.
Proces produkcji jest bardziej naturalny, ponieważ całe ziarna sezamu są zmielone, co zachowuje pełne właściwości skórki i jądra ziarna.
Ma intensywniejszy smak sezamu i bardziej zauważalną strukturę z powodu obecności skórki ziarna.
Ze względu na obecność skórki ziarna może zawierać dodatkowe błonnik, witaminy i minerały.
W skrócie mówiąc:
- jest mniej gładka od zwykłej tahini, w smaku bardziej sezamowa, w kolorze trochę ciemniejsza oraz zdrowsza.