Pestki pigwowca japońskiego 150g z własnej, ekologicznej plantacji. Można z nich zrobić pyszną nalewkę amaretto, inaczej zwaną pestkówką.
Oto przepis:
SKŁADNIKI
szklanka pestek pigwowca - 250 ml (150 g)
szklanka cukru - 250 ml
szklanka wody - 250 ml
szklanka spirytusu - 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wsypujemy cukier do wody. Mieszamy i zagotowujemy.
Odstawiamy, aż syrop całkowicie ostygnie.
Mieszamy syrop ze spirytusem.
W słoju umieszczamy nasiona pigwowca i zalewamy przygotowanym alkoholem.
Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.
Po upływie miesiąca przelewamy przez sito, a następnie filtrujemy przez grubo złożoną gazę.
Pestkówkę zlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do wyklarowania na co najmniej trzy miesiące.
Z jednej porcji wyjdzie około 0,7L nalewki.