O przedmiocie

Pestki pigwowca japońskiego 150g z własnej, ekologicznej plantacji. Można z nich zrobić pyszną nalewkę amaretto, inaczej zwaną pestkówką.
Oto przepis:

SKŁADNIKI

szklanka pestek pigwowca - 250 ml (150 g)
szklanka cukru - 250 ml
szklanka wody - 250 ml
szklanka spirytusu - 250 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wsypujemy cukier do wody. Mieszamy i zagotowujemy.

Odstawiamy, aż syrop całkowicie ostygnie.

Mieszamy syrop ze spirytusem.

W słoju umieszczamy nasiona pigwowca i zalewamy przygotowanym alkoholem.

Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

Po upływie miesiąca przelewamy przez sito, a następnie filtrujemy przez grubo złożoną gazę.

Pestkówkę zlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do wyklarowania na co najmniej trzy miesiące.

Z jednej porcji wyjdzie około 0,7L nalewki.

Stan Nowy
Marka bez marki
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2e7fb255-e43c-4662-9eaf-12e0beccad4b

Podobne wyszukiwania