Pesto z czosnku niedźwiedziego, zblendowane z ziarnem słonecznika, lub w drugiej wersji z pestkami dyni, olejem słonecznikowym i solą kłodawską.
Cena dotyczy 40 gram
Pesto z czosnku niedźwiedziego można zjadać bez obawy o odstraszający oddech z paszczy, jak w przypadku jego pospolitego kuzyna z główki. Jest też łatwiej przez nas trawiony, a i nie ustępuje zwykłemu czosnkowi pod względem właściwości zdrowotnych.
Działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, oczyszcza układ pokarmowy (przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wzdęciom), zapobiega zapaleniom błony śluzowej jelit, obniża ciśnienie , działa wspomagająco przy chorobach serca, wzmacnia stawy.
Nie pasteryzuję, zalany warstwą oleju przechowuję w lodówce do kolejnych zbiorów za rok.
Tylko od naszej wyobraźni zależy do jakiego dania go użyć. Najprościej na kanapkę, lub do makaronów, ryżu, mięska, pizzy.
W wiadomości proszę podaj wybraną wersję:
1. Z pestkami słonecznika
2. Z pestkami dyni 🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿