Prawdziwy piernik jak staropolski 🍪🤎
Długo dojrzewający.
Nie zawiera mleka – bo w nim jest kazeina, źle trawiona przez większość organizmów oraz bez cukru – który jest niesamowitym zagrożeniem – powoduje uczucie senności, spadki energii oraz wiele problemów zdrowotnych i przyczynia się do niesamowitej ilości chorób.
Zrobiłem go na zakwasie na mące żytniej 1400 i 2000 z prawdziwym miodem wielokwiatowym i miodem gryczanym oraz powidłami śliwkowymi i z prawdziwym masłem i otartą sparzoną i wysuszoną skórką z pomarańczy i sokiem oraz przyprawy korzenne.
Jest bez jaj i mleka.
Dlaczego?
Bo z tymi produktami szybciej by się popsuł – a piernik dlatego długo może leżeć zarówno w procesie dojrzewania – jaki po wypieku gdyż ma w sobie miód i goździki, które są naturalnym konserwantem oraz zakwas żytni ponad 90 letni. Zakwas zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego - one trzymają w ryzach drożdże, aby nie spleśniał.
Leżakował 7 dni w chłodzie, a następnie rósł kilkanaście godzin w formach – i wszystkie zostały sprzedane na niedzielnym Jarmarku bożonarodzeniowym – ale dla chętnych aby mieć taki prawdziwy piernik na święta – będzie jeszcze wypiekany 15 i 16 grudnia.
Następnie wysyłka i InPost, czy AllegroBox na drugi dzień są w Twoim pobliskim paczkomacie 😃
Odbiór osobisty Warszawa Mokotów ul Bernardyńska 21 lub wysyłka InPost -
⚠️🙌✋ Rekomenduje wybierać tylko wyłącznie InPost – przez Allegro box są same problemy – paczki są wybierane nieraz następnego dnia w kurierzy nadają za późno na sortownię proszę wybierać tylko InPost.
Wysyłam tak zawsze chleby i na drugi dzień są dostarczane – nie ma obawy, że popsuje się – ten piernik będzie doskonałym dopełnieniem świąt- pachnie w całym mieszkaniu jak leży na stole.
Po wypieku przełożony powidłami śliwkowymi.
Zapraszam do składania zamówień.
Można uzupełnić o chleb bakaliowy- to jest chleb na bazie ciasta chleba litewskiego chleb trzyfazowy najpierw jest ciasto mąka zaparzana – dzięki temu jest dobrze przyswajalna dla jelit i dla żołądka – czego nie stosują piekarnie, bo teraz wszystko szybko i szybko.
Takie ciasto musi się schłodzić i następnie dodawany jest zakwas i resztę produktów miód, melasa kminek, ziela angielskiej bakalie i ciasto wyrasta następne kilkanaście godzin – po czym przekładane jest do formy – formowane są bochenki i odstawiane aby wyrosły do poziomu formy i wypiekane.
Chleb bakaliowy ma niesamowity smak- jest korzenny, lekko kwaskowy od zakwasu – z chrupiącą skórką i miodowo ciemny od mąki żytniej, melasy i miodu gryczanego.
Piernik jest nastawiony na kilkadziesiąt sztuk ciasto – więc już w tym momencie zbierane są zamówienia jeśli będzie potrzeba większej ilości.
Wersja mała około 650 g 49 zł
Wersja wieksza ponad 1 kg - 80 zł na innej aukcji