O przedmiocie

Prawdziwy piernik jak staropolski 🍪🤎

Długo dojrzewający.

Zrobiłem go na zakwasie na mące żytniej z prawdziwym miodem wielokwiatowym i miodem gryczanym oraz powidłami śliwkowymi  i z prawdziwym masłem i otartą sparzoną i wysuszoną skórką z pomarańczy i sokiem oraz przyprawy korzenne.
Jest bez jaj i mleka.

Dlaczego?

Bo z tymi produktami szybciej by się popsuł – a piernik dlatego długo może leżeć zarówno w procesie dojrzewania – jaki po wypieku gdyż ma w sobie miód i goździki, które są naturalnym konserwantem oraz zakwas żytni ponad 90 letni. Zakwas zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego - one trzymają w ryzach drożdże, aby nie spleśniał.

Leżakował 7 dni w chłodzie, a następnie rósł kilkanaście godzin w formach – i wszystkie zostały sprzedane na niedzielnym Jarmarku bożonarodzeniowym – ale dla chętnych aby mieć taki prawdziwy piernik na święta – będzie jeszcze wypiekany 15 i 16 grudnia.

Następnie wysyłka i InPost, na drugi dzień są w Twoim pobliskim paczkomacie 😃

⚠️✋ Rekomenduje wybierać tylko wyłącznie InPost – przez Allegro box są same problemy – paczki są wybierane nieraz następnego dnia, kurierzy nadają za późno na sortownię.

Proszę wybierać tylko InPost.

Odbiór osobisty Warszawa Mokotów ul Bernardyńska 21 lub wysyłka InPost - Allegro Box .

Wysyłam tak zawsze chleby i na drugi dzień są dostarczane – nie ma obawy, że popsuje się – ten piernik będzie doskonałym dopełnieniem świąt- pachnie w całym mieszkaniu jak leży na stole.

Po wypieku przełożony powidłami śliwkowymi.

Zapraszam do składania zamówień.

Można uzupełnić o chleb bakaliowy- to jest chleb na bazie ciasta chleba litewskiego chleb trzyfazowy najpierw jest ciasto mąka zaparzana – dzięki temu jest dobrze przyswajalna dla jelit i dla żołądka – czego nie stosują piekarnie, bo teraz wszystko szybko i szybko.

Takie ciasto musi się schłodzić i następnie dodawany jest zakwas i resztę produktów miód, melasa kminek, ziela angielskiej bakalie i ciasto wyrasta następne kilkanaście godzin – po czym przekładane jest do formy – formowane są bochenki i odstawiane aby wyrosły do poziomu formy i wypiekane.

Chleb bakaliowy ma niesamowity smak- jest korzenny, lekko kwaskowy od zakwasu – z chrupiącą skórką i miodowo ciemny od mąki żytniej, melasy i miodu gryczanego.

Piernik jest nastawiony na kilkadziesiąt sztuk ciasto – więc już w tym momencie zbierane są zamówienia jeśli będzie potrzeba większej ilości.

Wersja mała około 650 g 49 zł
Wersja wieksza ponad 1 kg - 80 zł na innej aukcji

Stan Nowy
Nazwa handlowa Prawdziwy piernik staropolski na zakwasie
Waga 650 g
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, soi, oleju palmowego, tłuszczy trans (utwardzanych), cukru, pszenicy, nabiału, jajek, konserwantów, barwników, drożdży
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.7 kg
Stan opakowania oryginalne
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 7a5c3170-d2a4-4635-9639-0b38a9acf3d5

Podobne wyszukiwania