O przedmiocie

Prawdziwy piernik jak staropolski 🍪🤎

Dlatego – że bez używania pszenicy – tylko tradycyjne polskie zboże jakim jest żyto oraz bez cukru, którego nie używano- na miodzie gryczany i nektarowo-spadziowym oraz ze śliwkami.

Powstaje nowy – bo poprzednie spotkały się z zainteresowaniem i sprzedały się – ostatnia szansa aby cieszyć się takim na święta – jutro wysyłka i InPost gwarantuje że przed wigilią dotrą.

Długo dojrzewający.

Zrobiłem go na zakwasie na mące żytniej z prawdziwym miodem wielokwiatowym i miodem gryczanym oraz powidłami śliwkowymi  i z prawdziwym masłem i otartą sparzoną i wysuszoną skórką z pomarańczy i sokiem oraz przyprawy korzenne.
Jest bez jaj i mleka.

Dlaczego?

Bo z tymi produktami szybciej by się popsuł – a piernik dlatego długo może leżeć zarówno w procesie dojrzewania – jaki po wypieku gdyż ma w sobie miód i goździki, które są naturalnym konserwantem oraz zakwas żytni ponad 90 letni. Zakwas zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego - one trzymają w ryzach drożdże, aby nie spleśniał.

Leżakował 7 dni w chłodzie, a następnie rósł kilkanaście godzin w formach – i wszystkie zostały sprzedane na niedzielnym Jarmarku bożonarodzeniowym – ale dla chętnych aby mieć taki prawdziwy piernik na święta – właśnie będzie dzisiaj wypiekany.

Następnie wysyłka i InPost, na drugi dzień są w Twoim pobliskim paczkomacie 😃

⚠️✋ Rekomenduje wybierać tylko wyłącznie InPost – przez Allegro box są same problemy – paczki są wybierane nieraz następnego dnia, kurierzy nadają za późno na sortownię.

Proszę wybierać tylko InPost.

Odbiór osobisty Warszawa Mokotów ul Bernardyńska 21 lub wysyłka InPost -

Wysyłam tak zawsze chleby i na drugi dzień są dostarczane – nie ma obawy, że popsuje się – ten piernik będzie doskonałym dopełnieniem świąt- pachnie w całym mieszkaniu jak leży na stole.

Po wypieku przełożony powidłami śliwkowymi.

Zapraszam do składania zamówień.

Można uzupełnić o chleb bakaliowy- to jest chleb na bazie ciasta chleba litewskiego chleb trzyfazowy najpierw jest ciasto mąka zaparzana – dzięki temu jest dobrze przyswajalna dla jelit i dla żołądka – czego nie stosują piekarnie, bo teraz wszystko szybko i szybko.

Takie ciasto musi się schłodzić i następnie dodawany jest zakwas i resztę produktów miód, melasa kminek, ziela angielskiej bakalie i ciasto wyrasta następne kilkanaście godzin – po czym przekładane jest do formy – formowane są bochenki i odstawiane aby wyrosły do poziomu formy i wypiekane.

Chleb bakaliowy ma niesamowity smak- jest korzenny, lekko kwaskowy od zakwasu – z chrupiącą skórką i miodowo ciemny od mąki żytniej, melasy i miodu gryczanego.

Piernik jest nastawiony na kilkadziesiąt sztuk ciasto – więc już w tym momencie zbierane są zamówienia jeśli będzie potrzeba większej ilości.

Wersja mała około 650 g 49 zł
Wersja wieksza ponad 1 kg - 80 zł na innej aukcji

Stan Nowy
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, soi, oleju palmowego, tłuszczy trans (utwardzanych), cukru, pszenicy, nabiału, jajek, konserwantów, barwników, drożdży
Stan opakowania oryginalne
Nazwa handlowa Prawdziwy piernik staropolski na zakwasie
Waga 650 g
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.7 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: b731a7a6-2576-490d-b7aa-ab05a5168c55

Podobne wyszukiwania