O przedmiocie

Kupując na tej aukcji dostajesz słoik pierzgi 200 gram prosto od pszczelarza w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego z Bieszczad. tel 784 843 562

Pierzga pszczela to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich, znany ze swoich bogatych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. W przeciwieństwie do miodu, który powstaje głównie z nektaru kwiatów, pierzga jest naturalną mieszanką, w skład której obok pyłku kwiatowego, nektaru, miodu wchodzą enzymy pszczele. To właśnie ta kompozycja czyni pierzgę pszczelą prawdziwym skarbem natury dla zdrowia i urody.

<p class="MsoNormal">Jak powstaje pierzga?<p class="MsoNormal">Pierzga, podobnie jak pozostałe produkty pszczele, powstaje bezpośre w ulu. Pszczoły tworzą w plastrach mieszankę złożoną z miodu i pyłku kwiatowego połączonego z pszczelą śliną pełną wydzielanych przez nie enzymów. Jest ona zamykana wieczkiem woskowym - wewnątrz powstają warunki beztlenowe pozwalające na to, aby zaszedł proces fermentacji mlekowej.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Bakterie Lactobacillus acidophillus wytwarzają kwas mlekowy zabezpieczający znajdującą się w plastrze mieszankę przed zepsuciem. W ten sposób powstaje pierzga pszczela, nazywana też chlebem pszczelim – jest to podstawowy pokarm pszczół będący jedynym źródłem białka dla pszczół.<p class="MsoNormal">Pierzga pszczela w miodzie to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich wykorzystywanych w apiterapii. Znajdziemy w nim żelazo, potas, cynk, magnez, selen i inne potrzebne witaminy i mikroelementy, których nie ma w miodzie wielokwiatowym.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Pierzga – właściwości<p class="MsoNormal">Wzmacnianie odporność: dzięki zawartości witamin i minerałów, m.in. żelaza, potasu i witaminy C, pierzga  wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami.<p class="MsoNormal">Działanie antyoksydacyjne: zawarte w pierzdze antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami.<p class="MsoNormal">Wspomaganie pracy serca i układu krążenia: miód z pierzgą pomaga regulować poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiegając chorobom serca, chorobie nadciśnieniowej oraz miażdżycy.<p class="MsoNormal">Poprawa pamięci i koncentracji: w pierzdze znajdują się także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagające pracę mózgu i poprawiające funkcje poznawcze. Pierzga  daje też dobre efekty w chorobach układu nerwowego.<p class="MsoNormal">Poprawa procesów trawienie: pierzga reguluje perystaltykę jelit, wspomaga układ pokarmowy<p class="MsoNormal">Obniżenie poziomu cukru we krwi: działanie wynika z właściwości pyłku kwiatowego, który ma dobry wpływ na utrzymanie prawdiłowego poziomu glukozy w organizmie.
Stan Nowy
Nazwa handlowa pierzga pszczela
Kod producenta pasieka
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: e3340a20-297e-4ed2-99ef-ff133b45a949

Podobne wyszukiwania