Tradycyjne płatki róży ucierane z cukrem konfitura. Tegoroczny zbiór 2024 r. Słoik 350 ml, waga netto 396 g Proporcje - 1 szkl ubitych płatków : 1 szkl cukru Płatki róży zostały ręcznie zebrane (w rękawiczkach) z własnych krzewów rosnących z dala od miast oraz pól uprawnych, za to w pobliżu lasu i łąk. Krzewy nie były niczym opryskiwane. Wykorzystano płatki róży Rosa Rugosa/Róża Pomarszczona z ręcznie obciętymi białymi końcówkami, więc w słoiczku będzie sam aromat, bez goryczki. Róża pochodzi ze zbiorów 2024 i była przetwarzana zaraz po zebraniu, osobno przez wiele dni w szczycie sezonu. Róża wykonana według tradycyjnej rodzinnej receptury i ucierana ręcznie z cukrem w makutrze. Składniki to wyłącznie: płatki róży Rosa Rugosa, cukier, odrobina kwasku cytrynowego. Róża jest już gotowa do spożycia i zachwyca pełnym smakiem i aromatem. Limitowana ilość, sprzedaję jedynie nadwyżki z własnej produkcji. To był piękny sezon dla róż i zbiory była nadzwyczaj obfite. Stąd chciałabym podzielić się tym dobrem :) Możliwy odbiór osobisty Róża ucierana z cukrem ma długi termin przydatności, jako że cukier jest naturalnym konserwantem. Należy przechowywać w ciemnym miejscu, a po otwarciu słoiczka przykryć go folią spożywczą i włożyć do lodówki. Sprawdzone że różę można przechowywać nawet 6 lat. Przy dłuższym przechowywaniu może jedynie ulec scukrzeniu, podobnie jak naturalny miód, należy ją wtedy przed użyciem delikatnie podgrzać aby wróciła do pierwotnej konsystencji. Róża ma szerokie zastosowanie przykładowo: jako dodatek do nadzienia pączków (2 łyżeczki na słoik powideł śliwkowych), nadzienie do rogalików, zmieszana z jabłkami w szarlotce, zmieszana z twarożkiem jako nadzienie naleśników, do aromatyzowania miodu, jako dodatek do herbaty, wody, bitej śmietany, budyniu i wielu innych słodkości W pozostałych ogłoszeniach oferuję inne pojemności róży ucieranej oraz konfiturę z róży do pączków.